Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον Μαυραγάνη η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής με απόφαση Σαμαρά

Στον Μαυραγάνη η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής με απόφαση Σαμαρά

Την εποπτεία της νεοσυσταθείσας Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής, που μέχρι σήμερα είχε ο Γκ.Χαρδούβελης, αναλαμβάνει ο υφυπουργός Γ.Μαυραγάνης με απόφαση του πρωθυπουργού. Η επιλογή αυτή ερμηνεύθηκε ως κίνηση που αφαιρεί από τον κ. Χαρδούβελη την εποπτεία της φορολογικής πολιτικής και συνδέθηκε με την υπόθεση της εξαίρεσης των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ωστόσο, συνεργάτες του υπουργού δεν το επιβεβαιώνουν.

Την εποπτεία της νεοσυσταθείσας Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής που μέχρι σήμερα ανήκε στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αναλαμβάνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση του κ. Σαμαρά, παραμένει στον υπουργό Οικονομικών η αρμοδιότητα να προσδιορίζει την πολιτική του υπουργείου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και των λοιπών συλλογικών κυβερνητικών οργάνων, να συντονίζει την εφαρμογή της πολιτικής αυτής και να εποπτεύει την εφαρμογή της από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Η ανάληψη της εποπτείας της νεοσυσταθείσας Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής από τον κ. Μαυραγάνη ερμηνεύθηκε ως κίνηση που αφαιρεί από τον κ. Χαρδούβελη την εποπτεία της φορολογικής πολιτικής και συνδέθηκε με την υπόθεση της μη υπαγωγής των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΝΦΙΑ στην ρύθμιση των 100 δόσεων.

Πάντως, συνεργάτες του κ. Χαρδούβελη δεν το επιβεβαιώνουν αυτό και αναφέρουν στο in.gr ότι εκ των πραγμάτων όταν οι φορολογικές αποφάσεις αγγίζουν θέματα οικονομικής πολιτικής του υπουργείου η τελική υπογραφή θα μπαίνει από τον υπουργό Οικονομικών.

Η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής διαρθρώνεται σε α) Τμήμα Α’ – Φορολογικής Πολιτικής και Νομοθεσίας, β) Τμήμα Β’ – Ανάλυσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Επιπτώσεων Φορολογικής Πολιτικής και γ) Τμήμα Γ’ – Διεθνών Πρακτικών και Σχέσεων Φορολογικής Πολιτικής

Σημειώνεται πως βάσει του νέου οργανισμού του υπουργείου Οικονομικών οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής είναι οι ακόλουθοι:

  • Η ανάλυση και επεξεργασία δεδομένων που αφορούν στο σχεδίασμά και την υλοποίηση της φορολογικής πολιτικής, η παρακολούθηση και αξιολόγηση των διεθνών εξελίξεων στον τομέα αυτό, και ιδίως η αξιολόγηση των εξελίξεων σε επίπεδο ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διενέργεια προβλέψεων για τα έσοδα από την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής.
  • Η υποβολή τεκμηριωμένων εισηγήσεων για τροποποιήσεις στη φορολογική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται η εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές, με τις δεσμεύσεις μας ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών και με το υφιστάμενο γενικότερο πλαίσιο φορολογικής πολιτικής, οι οποίες συνοδεύονται υποχρεωτικά με εκτίμηση για την προσδοκώμενη ωφέλεια ως προς τα έσοδα αλλά και τη δυνατότητα συμμόρφωσης των φορολογουμένων.
  • Ο αποτελεσματικός συντονισμός και συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ.Οικ. και ιδίως με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης του Υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη των στόχων των προηγούμενων εδαφίων καθώς και η συνεργασία με τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, των οποίων οι πολιτικές σχετίζονται με τη φορολογική πολιτική.
  • Ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η ανάπτυξη των διεθνών οικονομικών σχέσεων σε θέματα φορολογικής πολιτικής που συνοδεύεται και από εισηγήσεις για την υιοθέτηση του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου.
  • Η αξιολόγηση των επιπτώσεων της φορολογικής νομοθεσίας στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας, και των επιπτώσεων κοινωνικών, οικονομικών, διοικητικών και δημοσιονομικών παραγόντων στο σχεδίασμά και την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής.

Πάντως, στελέχη της συγκυβέρνησης αναφερόμενα στο θέμα δήλωναν ότι η ανάληψη της διεύθυνσης από τον υφυπουργό τον τοποθετεί σε θέση υψηλότερη σε σχέση με την γγ Δημοσίων Εσόδων, κάτι που ενδεχομένως να μην συμβαδίζει με τις εντολές που έχει δώσει η τρόικα για μεγαλύτερη αυτονομία της ΓΓΔΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών.

«Πρώτον, η προηγούμενη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων και νυν Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθώς και η Ειδική Γραμματεία Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπάγονται στον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με πράξη του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και ημερομηνία 24/9/2012.

»Δεύτερον, βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 111/2014 που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2014, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2014 και ισχύει από την 1η Νοεμβρίου του 2014 ορίστηκε ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτόν η τέως Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μετονομάστηκε σε Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης. Οι αρμοδιότητες του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη όπως προσδιορίστηκαν με την πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη αφορούν στις ίδιες γενικές γραμματείες τις οποίες επόπτευε ήδη από το 2012.

»Τρίτον, με βάση την δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής από τον Απρίλιο του 2014 η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής έχει προβλεφθεί ότι υπάγεται επίσης στον εκάστοτε αρμόδιο για τα δημόσια έσοδα υφυπουργό Οικονομικών.

Συνεπώς σχόλια και πολιτικά συμπεράσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας ως «απόρροια» των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα».

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024