Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας

Κομισιόν: Δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι έχει υπάρξει εμπλοκή, αφού η τρόικα δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Το ίδιο είπε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως συνεχίζονται οι καθησυχαστικές δηλώσεις ότι τα πάντα κινούνται βάσει του σχεδίου.

Δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι έχει υπάρξει εμπλοκή, αφού η τρόικα δεν έχει πειστεί ότι η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, ώστε να υπάρχει λόγος να γυρίσει.

Το ίδιο είπε χθες (Πέμπτη) και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι η τρόικα δεν θα επιστρέψει εάν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής (full set policy proposals)» που αναμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης πάντως συνεχίζονται οι καθησυχαστικές δηλώσεις ότι τα πάντα κινούνται βάσει του σχεδίου και σημειώνουν ότι αναμένουν την τρόικα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο Κόνορ, κληθείς να σχολιάσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ανέφερε τα εξής:

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές και αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να σχολιάσω. Την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες».

Τα θέματα στα οποία η τρόικα ζητά να υπάρξει πρόοδος είναι κρίσιμα και με μεγάλο πολιτικό κόστος τα περισσότερα από αυτά. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει έξω από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά, με την τρόικα να επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Αυτά θα παραμείνουν «κόκκινες γραμμές» συμφώνησαν στη χθεσινή (Πέμπτη) συνάντηση τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λιγότερο σθεναρή είναι η αντίσταση των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ότι αφορά την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και το νέο μισθολόγιο των Δημοσίων υπαλλήλων, ενώ συμφώνησαν και για την τήρηση της δέσμευσης για 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο, αφού όπως τους διαβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης που πρόσφατα είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε, στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει περιθώριο αναδίπλωσης από την πλευρά της Αθήνας.

Παρά τις ελπίδες, όμως, της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα μπορέσει να κερδίσει αν μη τι άλλο χρόνο για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά «ανταλλάσσοντας» άλλες δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι πληροφορίες θέλουν την τρόικα να μην είναι διατεθειμένη να το δεχθεί. Το μόνο που οι εκπρόσωποι των δανειστών συζητούν είναι οι αλλαγές να συμφωνηθούν και να υπάρξει η δέσμευση τώρα και να εφαρμοστούν αργότερα, λένε οι γνωρίζοντες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024