Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Το χρονοδιάγραμμα των Stress Tests

Ζήτημα ωρών είναι πλέον η αποκάλυψη των αποτελεσμάτων για τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν τα «μαντάτα» το βράδυ της Πέμπτης, μετά το κλείσιμο των αγορών, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ζήτημα ωρών είναι πλέον η αποκάλυψη των αποτελεσμάτων για τα Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ελληνικές τράπεζες θα λάβουν τα «μαντάτα» το βράδυ της Πέμπτης, μετά το κλείσιμο των αγορών, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.

Αντίστοιχα, την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα στείλει τα αποτελέσματα και στις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης, ξεχωριστά όμως για την καθεμία. Εντούτοις, η προϋπόθεση που έχει θέσει είναι να μην διαρρεύσουν τα στοιχεία αυτά, καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν το μεσημέρι (1μ.μ. ώρα Ελλάδος) της Κυριακής.

Όπως ανέφεραν πάντως τραπεζικά στελέχη, ακόμα και αν τα αποτελέσματα δεν διαρρεύσουν αυτούσια, η αντίδραση των αγορών θα είναι ενδεικτική για το τι έχει συμβεί σε κάθε τράπεζα και το πρωί της Παρασκευής το αποτέλεσμα θα αποτυπωθεί στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.

Εν συνεχεία, μετά την επίσημη ανακοίνωση, το μεσημέρι της Κυριακής 26 Οκτωβρίου οι τράπεζες αναμένεται να απαντήσουν στα αποτελέσματα της άσκησης της ΕΚΤ, ανακοινώνοντας τις δράσεις που ετοιμάζουν ώστε να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες.

Έτσι, μέχρι το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, τόσο ως προς τις κεφαλαιακές ανάγκες όσο και όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους αυτές θα καλυφθούν.

Ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες, εφόσον εν τέλει επαληθευθούν τα αισιόδοξα σενάρια που κάνουν λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης του 1 δισ. ευρώ, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα απαιτηθεί πρόσβαση στις αγορές ούτε βέβαια προσφυγή στο «μαξιλάρι» των 11 δις. ευρώ που διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Αντίθετα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πουλήσουν μη τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα ή ποσοστό σε θυγατρικές τους στο εξωτερικό προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ενδεικτικό είναι ότι η Alpha Bank αναμένεται να πουλήσει τη συμμετοχή της στο Hilton της Αθήνας, μια κίνηση που εκτιμάται να φέρει στα ταμεία της περίπου 180 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε της διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ώστε να διαθέσει το 40% της Finansbank, θυγατρικής της τράπεζας στην Τουρκία.

Παράλληλα, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αξιοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος αποτελεί «μαξιλάρι» της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να εντάξουν στους ισολογισμούς τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024