Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Ξεκινά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η εξέταση της νομιμότητας του προγράμματος ΟΜΤ της ΕΚΤ

Εκκινεί σήμερα Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ακροαματική διαδικασία για τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το δικαστήριο της ΕΕ θα κληθεί να κρίνει το εάν το πρόγραμμα αγοράς απεριόριστου ύψους κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) που ανακοίνωσε τον Ιούλιο 2012 ο Μάριο Ντράγκι -και δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη - παραβιάζει το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.

Εκκινεί σήμερα Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η ακροαματική διαδικασία για τη νομιμότητα του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το δικαστήριο της ΕΕ θα κληθεί να κρίνει το εάν το πρόγραμμα αγοράς απεριόριστου ύψους κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ) που ανακοίνωσε τον Ιούλιο 2012 ο Μάριο Ντράγκι -και δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη – παραβιάζει το πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ.

Σημειώνεται πως η υπόθεση εκδικάστηκε αρχικά στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, το οποίο εν συνεχεία την παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτό θα εξετάσει εάν το πρόγραμμα ΟΜΤ παραβιάζει τις συνθήκες της ΕΕ σε ότι αφορά την απαγόρευση χρηματοδότησης μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται το καλοκαίρι του 2015, ωστόσο εάν είναι αρνητική μπορεί να υπονομεύσει ενδεχόμενες μελλοντικές αγορές τίτλων από την ΕΚΤ, αλλά και να θέσει εμπόδια στους σχεδιασμούς για υιοθέτηση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Τέλος, το πρακτορείο φιλοξενεί την άποψη ακαδημαϊκών σύμφωνα με τους οποίους μια απόφαση που θα κρίνει ότι το πρόγραμμα ΟΜΤ της ΕΚΤ δεν είναι σύμφωνο με τη Συνθήκη της ΕΕ, θα είναι το «τέλος του ευρώ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024