Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μισή αλήθεια» από τον Ανδρέα Γεωργίου για τα δημοσιονομικά στοιχεία 1995-2013

«Μισή αλήθεια» από τον Ανδρέα Γεωργίου για τα δημοσιονομικά στοιχεία 1995-2013

«Μισή αλήθεια» είπε ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου στους Financial Times αναφορικά με τις καθυστερήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να κοινοποιήσει εγκαίρως στην ΕΛΣΤΑΤ στοιχεία για τους λογαριασμούς της Κεντρικής Κυβέρνησης για τα έτη 1995-2013. Απευθύνθηκε στον πολιτικό προϊστάμενο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 15 ημέρες πριν την λήξη της καταληκτικής προθεσμίας που είχε δώσει η Eurostat.

«Μισή αλήθεια» είπε ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου στους Financial Times αναφορικά με τις καθυστερήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να κοινοποιήσει εγκαίρως στην ΕΛΣΤΑΤ στοιχεία για τους λογαριασμούς της Κεντρικής Κυβέρνησης για τα έτη 1995-2013.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της Αρχής μιλώντας στους Financial Times αποκάλυψε ότι η Ελλάδα θα χάσει τη διορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποστολή των αναθεωρημένων μετρήσεων για το έλλειμμα των δύο τελευταίων δεκαετιών, λόγω καθυστερήσεων στην γνωστοποίηση των στοιχείων από το ΓΛΚ .

Ωστόσο, από την αλληλογραφία μεταξύ Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι εάν και ο κ. Γεωργίου είχε ήδη από τον Ιανουάριο του 2014 απευθυνθεί στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα της αποστολής των στοιχείων- κάτι που έπραξε και τον Ιούλιο προς τον Γκίκα Χαρδούβελη- ωστόσο στον πολιτικό προϊστάμενο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα απευθύνθηκε μόλις στις 15 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 15 ημέρες πριν την λήξη της καταληκτικής προθεσμίας που είχε δώσει η Eurostat.

Η εμφανής παράλειψη του κ. Γεωργίου- ο οποίος βασίσθηκε για την διεκπεραίωση του αιτήματος του στην εσωτερική αλληλογραφία του υπουργείου Οικονομικών- δεν τον απέτρεψε από το να δηλώσει στους Financial Times πως ήταν αδύνατο η ΕΛΣΤΑΤ να τηρήσει τη διορία εξαιτίας των καθυστερήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 22 Αυγούστου ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας που θα ολοκληρώσει το έργο της καταγραφής των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης της χρονικής περιόδου 1995-2013 σε «εύλογο χρόνο» . Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας προχώρησε άμεσα στη σύσταση της 17μελούς ομάδας τοποθετώντας επικεφαλής τη Γενική Διευθύντρια Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού Σταυρούλα Μηλιάκου. Η εν λόγω ομάδα επέτυχε και συγκέντρωσε μέσα σε τρεις εβδομάδες τα στοιχεία τα οποία και κοινοποίησε στην ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, η ΕΛΣΤΑΤ μέσω τους κ. Γεωργίου επικαλέστηκε το «χαλασμένο τηλέφωνο» (στο οποίο ο ίδιος συνέβαλλε) της περιόδου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου για να λάβει παράταση για την επεξεργασία των στοιχείων , ανακοινώνοντας πως θα έχει έτοιμες τις τελικές αναθεωρήσεις ως τον Ιανουάριο 2015.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024