Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τριετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 δισ. ευρώ εξετάζει η ΕΚΤ

Τριετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 δισ. ευρώ εξετάζει η ΕΚΤ

Στην αποκάλυψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που βρίσκεται σε εξέλιξη συζητά τριετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 δισ. ευρώ προχώρησε το Reuters. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει πιθανότατα το πρόγραμμα στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, εκτός και εάν συναντήσει σθεναρές αντιδράσεις από το ΔΣ της ΕΚΤ.

Στην αποκάλυψη ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βρίσκεται σε εξέλιξη συζητά τριετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 δισ. ευρώ προχώρησε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει πιθανότατα το πρόγραμμα στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, εκτός και εάν συναντήσει σθεναρές αντιδράσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πρακτορείο αναφέρει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να διαρκέσει τρία χρόνια, θα ξεκινήσει το 2014 και θα αφορά αγορές εγγυημένων τίτλων ιδιωτικού τομέα (ABS-Asset Backed Securities) και καλυμμένων ομολόγων.

Η ΕΚΤ δέχεται ισχυρή πίεση από τις αγορές να αναλάβει δράση, μετά την αύξηση των προσδοκιών από τις δηλώσεις Μ.Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σήκωσε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών τον προηγούμενο μήνα, μιλώντας στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole στις 22 Αυγούστου, δηλώσεις που προκάλεσαν και τη δυσφορία της Γερμανίας.

Τότε, σε δηλώσεις του εκτός κειμένου είπε ότι οι αγορές βλέπουν «σημαντική μείωση» των πληθωριστικών προσδοκιών τον Αύγουστο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει αυτές τις εξελίξεις και ότι «θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να προασπίσει την σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

«Ο Ντράγκι ενίσχυσε τις προσδοκίες για νέα παράμβαση από την ΕΚΤ» σχολίασε ο Νικ Μάθιους, οικονομολόγος της Nomura και συμπλήρωσε: «Η δική μας ανάλυση της ομιλίας του είναι πως αυτή η απόκλιση από το αρχικό κείμενο ήταν σημαντική και αξιοσημείωτη και, νομίζουμε, ότι αποσκοπούσε στο να δώσει το μήνυμα ότι είναι πιθανό να υπάρξει κάποια περαιτέρω δράση αυτό το μήνα».

Το πρόβλημα του Ντράγκι, αναφέρει το Reuters, είναι ότι εξαντλούνται τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να αναχαιτίσει τον χαμηλό πληθωρισμό -που κυμαίνεται στο 0,3%- και την στασιμότητα στις 18 χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Το μεγάλο όπλο της ΕΚΤ είναι η ποσοτική χαλάρωση (quantitative easing-QE) -ουσιαστικά το τύπωμα χρήματος για την αγορά τίτλων.

«O πήχης για το QE παραμένει πολύ ψηλά», είπε στο Reuters πηγή στην ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα. Άλλοι αναλυτές είπαν ότι μία από τις επιλογές της ΕΚΤ είναι να ανακοινώσει πρόγραμμα απόκτησης ενυπόθηκων τίτλων, τα λεγόμενα asset-backed securities.

«Είναι δύσκολο να φανταστώ ότι η ΕΚΤ θα βγει την Πέμπτη και θα κάνει κάτι πολύ μικρό», είπε ο Nick Kounis, αναλυτής στην ABN Amro. «Νομίζω ότι το πρόγραμμα απόκτησης ABS είναι το λιγότερο (που μπορεί να κάνει)».

Η πλειοψηφία οικονομολόγων που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμά ότι η ΕΚΤ δεν θα μεταβάλει τα βασικά επιτόκια την Πέμπτη.

Η απόφαση της ΕΚΤ ανακοινώνεται στις 14:45 ώρα Ελλάδας, ενώ στις 15:30 ο Μάριο Ντράγκι θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024