Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ντράγκι: Παρακολουθούμε στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Ντράγκι: Παρακολουθούμε στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Στις γεωπολιτικές εντάσεις, και κυρίως στην ουκρανική κρίση, που θέτουν σε κίνδυνο την ακόμη αδύναμη και μη ισορροπημένη ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι. Επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής ευρωτράπεζας για αντισυμβατικά μέτρα αν κριθούν αναγκαία για την αναχαίτιση της απειλής του αποπληθωρισμού. Σημαντική δε ήταν η προτροπή του προς τα κράτη-μέλη για πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή με μείωση φόρων και δαπανών.

Στις γεωπολιτικές εντάσεις,και κυρίως στην ουκρανική κρίση, που θέτουν σε κίνδυνο την ακόμη αδύναμη και μη ισορροπημένη ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε τη δέσμευση της κεντρικής ευρωτράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθώς και για χρήση αντισυμβατικών μέτρων αν κριθεί αναγκαίο για την αναχαίτιση της απειλής του αποπληθωρισμού.

Άφησε ωστόσο, όπως άλλωστε αναμενόταν, να εννοηθεί από την αρχή ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής, έως ότου αρχίσουν να εκδηλώνονται στην αγορά οι επιδράσεις από τα σημαντικά μέτρα χαλάρωσης του Ιουλίου.

Σημαντική ήταν η προτροπή του κεντρικού τραπεζίτη προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης για πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή με μείωση φόρων και δαπανών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ χώρες με υψηλή φορολογία πρέπει να μειώσουν τους φόρους παράλληλα με τις δαπάνες.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει για άλλη μια φορά τη σημασία της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι είναι εμφανές πως οι χώρες που επέβαλαν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν καλύτερη οικονομική πορεία από εκείνες που δεν επέβαλαν, σχόλιο που αφορούσε κυρίως την Ιταλία.


Απειλή για την ανάκαμψη η ένταση με τη Ρωσία

Στους γεωπολιτικούς κινδύνους που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα παγκοσμίως αναφέρθηκε ο Μ.Ντράγκι μιλώντας για τους κινδύνους καθοδικής απόκλισης των προβλέψεων για την οικονομία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ουκρανική κρίση που αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία της ευρωζώνης. Όπως τόνισε η ένταση μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών διακυβεύει την ακόμη αδύναμη ανάκαμψη της ευρωζώνης.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από ότι ήταν πριν από μερικούς μήνες. Κάποιοι από αυτούς, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και την Ρωσία θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ευρωζώνη… συγκριτικά με άλλα μέρη του κόσμου» ανέφερε.

Επισήμανε πάντως πως η ΕΚΤ βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης, με τις τελευταίες να συνδέονται άμεσα με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν.

«Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσεις τις επιπτώσεις στην έναρξη αυτών των κρίσεων […] Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσεις ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις της μίας πλευράς και τα αντίμετρα της άλλης όταν ληφθούν» σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο χαμηλότερης ανάπτυξης λόγω των συνθηκών αυτών, ο Ντράγκι σημείωσε ότι «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι εάν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υλοποιηθούν, τότε η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη τα επόμενα δύο τρίμηνα».

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές ρωσικών τραπεζών στην ευρωζώνη, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τους παρέχει ρευστότητα, ελέγχοντας ωστόσο ποιες χρησιμοποιούν τα κεφάλαια αυτά για να παρακάμπτουν τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία.

«Οι ρωσικές θυγατρικές (σ.σ. των τραπεζών) θα έχουν πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ», είπε ο Ντράγκι, ξεκαθαρίζοντας ότι η χρηματοδότηση αυτή θα «εγκρίνεται μόνον εάν δεν παραβιάζουν τους περιορισμούς που έχει θέσει η ΕΕ».

Τα μέτρα της ΕΚΤ θα αποδώσουν

Οι πολιτικές που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο, με πρώτο το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων, φέρνουν αποτελέσματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ.

Αισιόδοξος ότι θα αποδώσει ικανοποιητικά εμφανίστηκε ο Μ.Ντράγκι και για το πρόγραμμα μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες (ΤLTRO). Το εν λόγω μέτρο που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, ώστε να διοχετευτεί περίπου 1 τρισ. ευρώ στην οικονομία, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ακόμη ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει εντατικοποιήσει την προετοιμασία της για ένα ενδεχόμενο πρόγραμμα αγοράς ABS (τίτλοι διασφαλισμένοι με περιουσιακά στοιχεία) και σχεδιάζει μάλιστα να προσλάβει σύμβουλο που θα τη βοηθήσει να σχεδιάσει το πρόγραμμα.

Στη συνέντευξή του, διευκρίνισε πως η προετοιμασία προχωρά άσχετα με το χρόνο που μπορεί να χρειαστεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αν και η τράπεζα προτίθεται να το ενεργοποιήσει αν αλλάξει το τοπίο του πληθωρισμού.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σχολίασε ότι οι εξελίξεις δείχνουν μια «μετριοπαθή, ανισομερή» οικονομική ανάκαμψη και παραδέχτηκε ότι παραμένουν σημαντικοί αρνητικοί κίνδυνοι, ειδικά καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα.

Επισήμανε ακόμη ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως για τις τράπεζες, και ότι τα στοιχεία δείχνουν κάποια βελτίωση στη ζήτηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών για δάνεια.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι ο πληθωρισμός 0,4% που ανακοινώθηκε πρόσφατα για την ευρωζώνη, δεν προκάλεσε έκπληξη και ότι η πτώση οφείλεται στην πτώση των τιμών τροφίμων και ενέργειας, ενώ οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν «εντός στόχων».

«Δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια υποχώρηση στις προσδοκίες σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο διάστημα. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες παραμένουν συγκρατημένες στο 2%. Οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες έχουν όντως υποχωρήσει» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo, δήλωσε ότι τα προβλήματά της δεν αποτελούν «συστημικό επεισόδιο» και εξάλλου αντιμετωπίστηκαν αμέσως από τις αρχές της Πορτογαλίας και την Κομισιόν.

Διαφορετική η πολιτική της ΕΚΤ από της Fed

Αίσθηση προκάλεσε η έμφαση που έδωσε ο κ. Ντράγκι στην «αποκλίνουσα» στρατηγική μεταξύ της ΕΚΤ και της αμερικανικής Fed. Δήλωσε ότι «τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά στην ευρωζώνη για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από όσο στις ΗΠΑ.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο Τσικίνιο για Κάρμο, Ιωαννίδη και τον διαιτητή του τελικού του Conference League

Ο Τσικίνιο έδωσε συνέντευξη σε Μέσο της Πορτογαλίας και μίλησε για αρκετά θέματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024