Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Goldman Sachs: Άμεσα συνδεδεμένα πολιτική σταθερότητα και χρέος

Την εκτίμηση ότι η πολιτική σταθερότητα θα κρίνει το εάν θα παραταθούν ή όχι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διατυπώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα. Η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει για το ζήτημα του υψηλού ελληνικού χρέους, πως ένα τόσο μεγάλο απόθεμα χρέους συνεπάγεται μακροπρόθεσμους κινδύνους ειδικά σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.

Την εκτίμηση ότι η πολιτική σταθερότητα θα κρίνει το εάν θα παραταθούν ή όχι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διατυπώνει η Goldman Sachs σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση η μεταβλητότητα που παρατηρείται στα ελληνικά ομόλογα από τα μέσα Ιουνίου αντανακλά την ευρύτερη αναταραχή που προκάλεσε στη ζώνη του ευρώ ο υψηλότερος κίνδυνος του χρηματοπιστωτικού τομέα της Πορτογαλίας.

Η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει πως η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, οι μακροοικονομικοί δείκτες εξακολουθούν να δείχνουν προς την κατεύθυνση της προσαρμογής και τα πρόσφατα στοιχεία για την ανάπτυξη συνεχίζουν σε γενικές γραμμές να δείχνουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως παρά την μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας τα σημερινά επίπεδα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί στην ευρωζώνη δεν υποστηρίζουν μια μεγάλη έξοδο της χώρας στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.

Κατά την Goldman η άμεση πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν είναι αναγκαία κάτι που όπως αναφέρει προκύπτει από δύο λόγους. Πρώτον η Ελλάδα έχει μειώσει τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της με αποτέλεσμα από το 2016 έως το 2020 αυτές να είναι κάτω από τα 10 δισ. ευρώ ετησίως. Δεύτερον, μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, υπάρχουν αχρησιμοποίητοι πόροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ενδεχόμενο κενό χρηματοδότησης. Σε αυτούς περιλαμβάνει και τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια που έχουν προβλεφθεί για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις.

Η Goldman Sachs αναφέρει πως ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα είναι πολιτικά δυσάρεστο τόσο μέσα όσο και έξω από την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζει πως οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες εντός Ελλάδος δεν θα επέτρεπαν μια ενδεχόμενη επιτυχημένη ψηφοφορία εάν απαιτούνταν πρόσθετα μέτρα στο πλαίσιο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης.

Η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει για το ζήτημα του υψηλού ελληνικού χρέους, πως ένα τόσο μεγάλο απόθεμα χρέους συνεπάγεται μακροπρόθεσμους κινδύνους ειδικά σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων. Επικαλούμενη αναφορές στον Τύπο η Goldman Sachs σημειώνει πως οι συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους ως επί το πλείστον έχουν επικεντρωθεί γύρω από την παράταση της λήξης και την μείωση των επιτοκίων των δανείων του επίσημου τομέα. Οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν πως τέτοια μέτρα θα αντιμετωπίσουν σίγουρα πτυχές των κινδύνων βιωσιμότητας του χρέους, αλλά για να ενεργοποιηθούν αυτές οι συζητήσεις απαιτείται συνεχής αποφασιστικότητα εκ μέρους της Ελλάδας ώστε να παράξει περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν τις συνθήκες ανάπτυξης.

Η Goldman Sachs εστιάζει στο σημείο αυτό, λέγοντας πως σε αυτό βρίσκονται οι βασικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών έχει αυξήσει τους κινδύνους για πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015 στα πλαίσια της ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τους αναλυτές της τράπεζας ενώ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν αναιρεί ή δεν τροποποιεί την σημερινή μακροοικονομική εικόνα, η συνέχεια της πολιτικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το εάν θα παραταθούν ή όχι οι ευρύτερες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024