Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις καταθέτει το ΥΠΟΙΚ

Το αργότερο έως την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής το πολυνομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα, όπως το θέμα των εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων.

Το αργότερο έως την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει τα υπολειπόμενα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα.

Το πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει το σχέδιο διατάξεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας στη βάση των προτάσεων του ΟΟΣΑ.

Σημειώνεται πως με τη χρήση τυποποιημένης διεθνούς μεθοδολογίας, η έκθεση του ΟΟΣΑ εντόπισε διοικητικά βάρη ύψους 3,28 δισ. ευρώ και διοικητικό κόστος ύψους 4,08 δισ. ευρώ σε 13 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Με 20 άρθρα που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο, θα επιχειρηθεί να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά.

Θα περιλαμβάνει και διατάξεις σχετικές με την κατάργηση από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλων των μη ανταποδοτικών χρεώσεων που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων, αλλά και τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

Επίσης θα εμπεριέχει τις διατάξεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων παρατάξεων και βουλευτών με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η τρόικα έχει επιμείνει στη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών, καθώς θεωρεί πως το υφιστάμενο σύστημα έχει αποδειχθεί παντελώς ανεπαρκές και έχει επιτρέψει τον υπερδανεισμό των κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πολυνομοσχέδιο θα εμπεριέχει και διατάξεις για αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ.

Σημειώνεται πως η τρόικα έχει ζητήσει το «ξεκαθάρισμα» της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων, την καθιέρωση της δυνατότητας απαλλαγής μικρών επιχειρήσεων από το σύστημα ΦΠΑ, αλλά και τη δημιουργία ειδικής μονάδας για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.

Τέλος, αναμένεται να κατατεθούν και οι τροπολογίες που αφορούν στις εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και οι οποίες επιτρέπουν την αναγνώριση της έκπτωσης των αποδείξεων σε όσους υπέβαλαν δήλωση μετά τις 14 Ιουλίου 2014.

Βάσει της ρύθμισης αυτής το ποσό του φόρου μειώνεται στη βάση των αποδείξεων δαπανών για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών, όπως επίσης για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ανεξαρτήτως του χρονικού σημείου υποβολής της δήλωσης.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024