Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κόκκινα δάνεια: Προκρίνεται η λύση εξωδικαστικού συμβιβασμού

Κόκκινα δάνεια: Προκρίνεται η λύση εξωδικαστικού συμβιβασμού

Μία προσεκτική λύση που θα επιτρέψει να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» των κόκκινων δανείων σχεδιάζουν από κοινού κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα απέκλεισε τη δημιουργία μιας bad bank στην οποία θα συγκεντρωνόταν το σύνολο των κόκκινων δανείων των τραπεζών και απορρίπτει κατηγορηματικά μία γενική ρύθμιση οφειλών. Αντιθέτως, φαίνεται πως προκρίνεται η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Μία προσεκτική λύση που θα επιτρέψει να κοπεί ο «γόρδιος δεσμός» των κόκκινων δανείων σχεδιάζουν από κοινού κυβέρνηση και τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα απέκλεισε τη δημιουργία μιαςbadbankστην οποία θα συγκεντρωνόταν το σύνολο των κόκκινων δανείων των τραπεζών και απορρίπτει κατηγορηματικά μία γενική ρύθμιση οφειλών.
Και αυτό γιατί σε μία τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος για το τραπεζικό σύστημα θα ήταν μεγάλος καθώς θα οδηγούσε και τους συνεπείς δανειολήπτες να σταματήσουν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.
Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος εργάζονται συντονισμένα με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στο σχεδιασμό των αλλαγών του πτωχευτικού κώδικα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών υπέρ των τραπεζών.
Παράλληλα, μελετώνται οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν τον εξωδικαστικό διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες, ενώ με την ίδια ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα στους πιστωτές που έχουν χορηγήσει κυρίως προς επιχειρήσεις μεγάλα δάνεια και έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους την πλειοψηφία των χορηγήσεων στη συγκεκριμένη επιχείρηση να παίρνουν τις αποφάσεις.
Όλες οι κινήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της διϋπουργικής επιτροπής ιδιωτικού χρέους, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Δένδιας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας και οι τραπεζίτες.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα, Τρίτη το μεσημέρι και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση με την τρόικα, η οποία θα μείνει στην Αθήνα, συνεχίζοντας τον έλεγχό της.

Οι επαφές της τρόικας την Τρίτη

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν σήμερα, Τρίτη, στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς «επιταχύνονται» οι διαπραγματεύσεις, εν όψει της αναχώρησης των εκπροσώπων των δανειστών από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν οι εξής συναντήσεις της τρόικας:

  • Στις 11:00, με τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς,Ιωάννη Τέντε
  • τις 12:00, οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών)
  • Στις 14.00, με τον υπουργό Εσωτερικών,Αργύρη Ντινόπουλο
  • Στις 15.00, με τον υπουργό Μεταφορών,Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
  • Στις 16.00, με τον υπουργό Εργασίας,Γιάννη Βρούτση
  • Ενδέχεται, να ακολουθήσει (στις 18.00) συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης,Γιώργο Καρασμάνη, ενώ κλιμάκια των δανειστών θα μεταβούν και στην ΕΛΣΤΑΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαριά «καμπάνα» από την UEFA στον ΠΑΟΚ!

Η UEFA έριξε βαρύ χρηματικό πρόστιμο στον ΠΑΟΚ αλλά και ποινή μετακίνησης των φιλάθλων του στο πρώτο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της νέας σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024