Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό ενημέρωσε ο Γ.Βρούτσης την τρόικα

Για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό ενημέρωσε ο Γ.Βρούτσης την τρόικα

Οι αλλαγές που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο Ασφαλιστικό με την ενοποίηση των Ταμείων έως το τέλος του Ιουνίου, και οι λεπτομέρειες για τις ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης που εφαρμόζονται μέσω του ΕΣΠΑ, συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με την τρόικα. Στη συνάντηση που είχε «περιγραφικό και όχι διαπραγματευτικό χαρακτήρα» δεν ετέθη θέμα ομαδικών απολύσεων, ούτε αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο.

Οι αλλαγές που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο Ασφαλιστικό με την ενοποίηση των Ταμείων έως το τέλος του Ιουνίου, και οι λεπτομέρειες για τις ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης που εφαρμόζονται μέσω του ΕΣΠΑ, συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με την τρόικα.

Στη συνάντηση, που όπως τόνισε αξιωματούχος του υπουργείου, είχε «περιγραφικό και όχι διαπραγματευτικό χαρακτήρα» δεν ετέθη θέμα ομαδικών απολύσεων, ούτε αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πηγές, τα κρίσιμα αυτά ζητήματα τέθηκαν και απλώς οι τελικές αποφάσεις αναβλήθηκαν για το φθινόπωρο.

Ειδικότερα, στη συνάντηση Βρούτση-τρόικας που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα και στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Βασίλης Κεγκέρογλου και η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη, ετέθη το θέμα των αλλαγών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο ασφαλιστικό σύστημα με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων έως το τέλος του Ιουνίου, ενώ εξετάσθηκαν με λεπτομέρειες οι ενεργητικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης που εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, συζητήθηκε επίσης, το θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών Ταμείων που αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην επόμενη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα το φθινόπωρο.

Στην επόμενη συνάντηση θα εξετασθεί και το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια επί πλέον μονάδα.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, έδειξε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «Άτλας» του υπουργείου Εργασίας, που παρέχει ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό προφίλ των ασφαλισμένων όλων των ταμείων και την συγκρότηση του ενιαίου Ταμείου Απονομής των συντάξεων.

Ο κ. Κοστέλο, χαρακτήρισε το σύστημα «πρωτοπόρο» και ανέφερε ότι δεν υπάρχει στη χώρα του.

Δεν συζητήθηκαν σύμφωνα με την ίδια πηγή τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, του νέου νομοθετικού πλαισίου για την κήρυξη απεργιών και της αύξησης των δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Σύμφωνα με άλλο ανώτερο στέλεχος, τέθηκε το θέμα της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την 1η Ιανουαρίου του 2015, και ζητήθηκε να τεθεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας η προνοιακή πολιτική, όπως για παράδειγμα η χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, μεταγραφής φοιτητών, ώστε να υπάρχει συσχέτιση των εισοδημάτων με τις παροχές και αποτελεσματικότερη διάχυση των κοινωνικών ενισχύσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατεδαφίζουν συνταγματικά δικαιώματα

«Κυβέρνηση και τρόικα κατεδαφίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα της απεργίας και του συνδικαλισμού» σχολίασε ο Δημ.Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μενού του σημερινού γεύματος του υπουργού Εργασίας με την τρόικα περιελάμβανε ως κύριο πιάτο την κατ’ αρχήν συμφωνία τους για συρρίκνωση έως κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων της ελεύθερης και απρόσκοπτης συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας, νέα αντιασφαλιστικά μέτρα και πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τα οποία υποτίθεται ότι θα ξανασυμφωνήσουν οριστικά μετά από 2 μήνες. Ταυτόχρονα περιελάμβανε ως επιδόρπιο την επαναφορά ως προκλητικό δώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις της ανταπεργίας (κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών των εργαζομένων), η οποία καταργήθηκε ως εργοδοτικό προνόμιο πριν 32 χρόνια» προσέθεσε ο κ. Στρατούλης.

«Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τσακίσει τις κοινωνικές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων «επενδυτών» μισθούς, εργασιακές σχέσεις και συντάξεις «χώρας – σύγχρονης αποικίας», συνεχίζει τον αυταρχικό και αντικοινωνικό κατήφορό της που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον την επιβίωση του λαού μας και την ίδια την δημοκρατία στη χώρα μας» τονίζει ο κ. Στρατούλης και καταλήγει:

«Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να δώσουν στα νέα αντιδημοκρατικά και αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την αγωνιστική, μαζική, ενωτική απάντηση που της αρμόζει και να συμβάλλουν με τους αγώνες και την ψήφο τους στην ανατροπή της, πριν προλάβει να κατεδαφίσει ό,τι απέμεινε όρθιο σε αυτή την χώρα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024