Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας, λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Έχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας, λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ

«Έχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΟΙΚ, Γκ.Χαρδούβελη. Αναγνωρίζοντας τις θυσίες των Ελλήνων επισήμανε ότι «η Ελλάδα γίνεται σιγά-σιγά ανταγωνιστική», η «απαράδεκτα» υψηλή ανεργία αρχίζει να μειώνεται και οι επενδυτές επιστρέφουν. Στην σημαντική βοήθεια του EFSF αναφέρθηκε ο Γκ.Χαρδούβελης, αναγνώρισε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, αλλά υπενθύμισε και το «χρέος» των Ευρωπαίων προς αυτή.

«Έχουμε επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες των Ελλήνων επισήμανε ότι «η Ελλάδα γίνεται σιγά-σιγά ανταγωνιστική», η «απαράδεκτα» υψηλή ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται και οι επενδυτές επιστρέφουν.

Στην σημαντική βοήθεια του EFSF στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Γκ.Χαρδούβελης, αναγνώρισε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, αλλά υπενθύμισε και το «χρέος» των Ευρωπαίων προς αυτή.

«Εμείς ως Έλληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας και πιστεύουμε ότι από την πλευρά τους και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους» είπε χαρακτηριστικά.

«Μακροπρόθεσμος εταίρος ο ESM»

Ειδικότερα, ο γερμανός επικεφαλής του ESM τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και πως κατέχει το 43% του ελληνικού χρέους έχοντας δανείσει στη χώρα πάνω από 140 δισ. ευρώ.

«Τα τελευταία τρία χρόνια ο EFSF έχει χορηγήσει περισσότερα από 141 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και «έχει στους ώμους του» το 43% του ελληνικού χρέους» είπε ο Ρέγκλινγκ.

Δεδομένου ότι ο μέσος όρος των δανείων είναι τα 32 έτη, ενώ οι όροι δανεισμού (χαμηλότοκα δάνεια μακράς ωρίμανσης) εξοικονομούν άνω των 8,5 δισ. ευρώ ετησίως για την ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του EFSF έκανε λόγο για επένδυση στο μέλλον της χώρας.

Τη σημαντική βοήθεια του μηχανισμού στην Ελλάδα τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, επισημαίνοντας πως είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον κ. Ρέγκλινγκ και ότι ο EFSF/ESM είναι πολύ σημαντικός μηχανισμός για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Ο ίδιος σημείωσε πως το όφελος της Ελλάδας από τα χαμηλότοκα δάνεια του EFSF μόνον το 2013 ανήλθε σε 3.000 ευρώ ανά νοικοκυριό.

«Το EFSF έχει ενισχύσει πολύ σημαντικά την Ελλάδα. Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά. Πάνω από το 60% της βοήθειας που έχει προσφέρει το EFSF σε χώρες της Ευρώπης έχει έρθει στην Ελλάδα. Για ένα ελληνικό νοικοκυριό το όφελος, σε ετήσια βάση, είναι περίπου 3.000 ευρώ. Με το να δανείζεται κανείς από το EFSF αντί να δανείζεται στην αγορά γλιτώνει το νοικοκυριό 3.000 ευρώ το χρόνο. Απίστευτο νούμερο» είπε ο κ. Χαρδούβελης.

«Ελπίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους»

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «επικροτώ τη σημαντική προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζω ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν δύσκολες και επώδυνες για πολλούς, αλλά θα ήθελα να παροτρύνω τους Έλληνες πολίτες να στρέψουν το βλέμμα τους και στα θετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί. Η Ελλάδα γίνεται σιγά- σιγά εκ νέου ανταγωνιστική και παρά τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας, σιγά- σιγά η ανεργία μειώνεται και οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν».

«Απαντώντας» ο κ. Χαρδούβελης, δήλωσε ότι «εμείς ως Έλληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία και πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, θα κάνουν το χρέος τους».

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης «η βοήθεια αυτή του EFSF δείχνει ότι πραγματικά η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δουλεύει, ότι όλοι πιστεύουμε στο εγχείρημα της Ενωμένης Ευρώπης. Εμείς ως Έλληνες πρέπει να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας και πιστεύουμε ότι από την πλευρά τους και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα κάνουν το χρέος τους.»

» Ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα θα φτιάξουμε μια ενωμένη Ευρώπη. Δουλεύουμε, όπως ξέρετε, για την τραπεζική ενοποίηση. Στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας κάναμε γι αυτό πάρα πολλά. Η προσπάθεια συνεχίζεται και τελικά θα φτιάξουμε το «όνειρο» της Ενωμένης Ευρώπης, που θέλουμε να γίνει πραγματικότητα. Εμείς ως Έλληνες που ζήσαμε την κρίση θα έχουμε την ευτυχία στο μέλλον να δούμε αυτό το «όνειρο» να γίνει πραγματικότητα. Ενωμένη Ευρώπη, ενωμένοι λαοί που δείχνουν την αλληλεγγύη τους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024