Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ντράγκι: Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ, χαμηλά επιτόκια για όσο χρειαστεί

Ντράγκι: Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ, χαμηλά επιτόκια για όσο χρειαστεί

Την ομόφωνη δέσμευση του ΔΣ της ΕΚΤ για χρήση μη συμβατικών εργαλείων αν κριθούν αναγκαία, όπως και το ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν για παρατεταμένη περίοδο στα τρέχοντα -ιστορικά χαμηλά- επίπεδα επανέλαβε ο Μ.Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ακόμα πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έλαβαν αποφάσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος LTRO (πράξεις αναχρηματοδότησς των τραπεζών).

Την ομόφωνη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για χρήση μη συμβατικών εργαλείων αν κριθούν αναγκαία, όπως και το ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν για παρατεταμένη περίοδο στα τρέχοντα -ιστορικά χαμηλά- επίπεδα επανέλαβε ο Μ.Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, μετά την απόφαση για διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 0,15%.

«Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο εν όψει των σημερινών προοπτικών όσον αφορά τον πληθωρισμό. Επιπλέον υπάρχει ομόφωνη δέσμευση του διοικητικού συμβουλίου για την χρήση και μη-συμβατικών μέτρων εντός της αρμοδιότητάς του, αν χρειαστεί, για να αντιμετωπιστούν κίνδυνοι μιας ιδιαίτερα παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο Ντράγκι.

Σημείωσε ακόμα πως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έλαβαν αποφάσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του νέου προγράμματος LTRO (πράξεις αναχρηματοδότησς των τραπεζών), προσθέτοντας πως θα δημοσιευτεί σχετική έκθεση. Ανέφερε επίσης πως έχουν εντατικοποιηθεί οι εργασίες για το σχέδιο αγοράς ABS [(asset-backed securities) αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων].

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο συνδυασμός των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δημιουργήσει νέα ρευστότητα αν χρειαστεί στο μέλλον.

Πρόσθεσε δε ότι η κεντρική τράπεζα γνωρίζει τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ έχει κινηθεί για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους.

«Γνωρίζουμε τους κινδύνους. Και τους αντιμετωπίζουμε, με την ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, τις ευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έχει ήδη ξεκινήσει», δήλωσε.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει αποφύγει να δρομολογήσει μέτρα που ενισχύουν τον δανεισμό στην αγορά των ακινήτων ή στις κυβερνήσεις.

Η οικονομία της Ευρωζώνης συνέχισε τη συγκρατημένη ανάκαμψή της στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ωστόσο, επισήμανε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης παραμένουν, επισημαίνοντας πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές και στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές εξελίξεις.

Η ανεπαρκής εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μια πιο αδύναμη εγχώρια ζήτηση αποτελούν δύο ακόμα κινδύνους για την πορεία της οικονομία της ευρωζώνης, πρόσθεσε.

Ο κ. Ντράγκι ζήτησε από τις χώρες της Ευρωζώνης να μην εκτροχιάσουν την πρόοδο που έχουν επιτύχει στη δημοσιονομική προσαρμογή τους και να προωθήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια, ώστε να ενισχύσουν τις βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και υγιή δημόσια οικονομικά.

Ο Ντράγκι σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για τους επόμενους μήνες, και θα αρχίσει να ενισχύεται σταδιακά το 2015 και το 2016. Ο ίδιος τόνισε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού είναι περιορισμένοι μεσοπρόθεσμα. Επισήμανε ωστόσο πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η ΕΚΤ θα εκδίδει πρακτικάΚάθε 6 μήνες συνεδρίαση

Το ΔΣ της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο του 2015 θα συνεδριάζει για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής κάθε έξι εβδομάδες (αντί για κάθε μήνα) και θα δημοσιεύει τα πρακτικά των συνεδριάσεων, ανακοίνωσε ο Μ.Ντράγκι.

Η ΕΚΤ σκοπεύει να ξεκινήσει τη δημοσιοποίηση των συζητήσεων από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2015, ενώ ανακοίνωσε ότι κάθε φορά θα γίνεται πριν την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Και στο τέλος το πρωτάθλημα πάει στην… Σίτι

Όταν η Σίτι μπαίνει στην... τελική ευθεία έχοντας ρόλο «οδηγού» τότε έχει τον τρόπο για να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024