Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου θα επιδιώξουν οι ηγέτες της ΕΕ

Μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου θα επιδιώξουν οι ηγέτες της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συμφωνήσουν στη Σύνοδο Κορυφής στην πλήρη αξιοποίηση της ευελιξίας που προσφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα όμως να λαμβάνεται υπόψη η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όταν γίνεται αποτίμηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτό αναφέρεται σε προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συμφωνήσουν στη Σύνοδο Κορυφής στην πλήρη αξιοποίηση της ευελιξίας που προσφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα όμως να λαμβάνεται υπόψη η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όταν γίνεται αποτίμηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αυτό αναφέρεται σε προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου.

Η απόφαση αυτή, εάν πράγματι εγκριθεί χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις, θα αποτελέσει επιτυχία για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος πιέζει για να υπάρξει πιο χαλαρή ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Φεβρουάριο.

Χωρίς ταχύτερη ανάπτυξη, η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της.

«Οι δυνατότητες τις οποίες μας παρέχει το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για να εξισορροπήσουμε την δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάγκη να υποστηριχθεί η ανάπτυξη πρέπει να αξιοποιηθούν», αναφέρει το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής.

Ρέντσι: Η ΕΕ να προωθήσει την ανάπτυξη

«Αν αγαπάμε την Ευρώπη πρέπει να ενεργήσουμε δυναμικά, να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση πολύ περισσότερο απ’ ό,τι κάναμε μέχρι τώρα» είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κατά την άφιξή του στο Ελβερντίνζ του Βελγίου για την Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών και Δημοκρατικών Κομμάτων.

Ο Ρέντσι πρόσθεσε πως «χρειάζεται μια Ευρώπη που να απευθύνεται με πιο άμεσο τρόπο» στους πολίτες της, «όχι μια Ευρώπη της γραφειοκρατίας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωεκλογών, το οποίο προκαλεί προβληματισμό, λόγω της έντασης και της σημασίας του».

«Δεν υπάρχει μια θέση της Ιταλίας η οποία έρχεται σε αντίθεση με (τις θέσεις) άλλων. Υπάρχει μια θέση (της πολιτικής ομάδας) των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η Ρώμη επιδιώκει να αποφασιστεί ένας «ισχυρότερος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Μεσόγειο» με «ισότιμη ανάληψη ευθυνών και υποχρεώσεων» όσον αφορά το πρόβλημα της μετανάστευσης, ένα πάγιο αίτημα της ιταλικής αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

Γκάμπριελ: Δεν υπάρχει θέμα επίθεσης στο Σύμφωνο

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι δεν θέλει σε καμιά περίπτωση «να επιτεθεί στο σύμφωνο σταθερότητας», αλλά προτείνει μια σχεδίαση η οποία θα μπορούσε να άρει για ορισμένες χώρες το εμπόδιο της συγχρηματοδότησης.

«Ουδείς θέλει να επιτεθεί στο σύμφωνο, ούτε και να το αναπροσδιορίσει με δημιουργικό τρόπο», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης Μέρκελ, ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ.

Με τον τρόπο αυτό μάζεψε τις δηλώσεις της περασμένης εβδομάδας από τη Γαλλία ότι πρέπει να δοθεί «χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις», οι οποίες προκάλεσαν αναστάτωση στο Βερολίνο δίνοντας τροφή στους οπαδούς μιας χαλάρωσης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Οι γερμανοί ηγέτες δεν σταμάτησαν έκτοτε να διορθώνουν και να υπογραμμίζουν την προσήλωσή τους στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτό θέτει στο 3% το όριο του δημοσίου ελλείμματος έναντι του ΑΕΠ για τις χώρες της ευρωζώνης.

Όμως «στους κόλπους του συμφώνου, υπάρχουν πολλές δυνατότητες να εξασφαλισθεί μια ορισμένη ευελιξία», δήλωσε σήμερα ο Γκάμπριελ.

Επικαλούμενος την περίπτωση της Ιταλίας, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να αρθεί η υποχρέωση της συγχρηματοδότησης, βάσει της οποίας οι χώρες που θέλουν να επωφεληθούν από τα ευρωπαϊκά ταμεία για συγκεριμένα προγράμματα είναι υποχρεωμένες να βάζουν στο τραπέζι το ίδιο ποσό. Ο μηχανισμός αυτός συνιστά τροχοπέδη της βοήθειας για πολλές χώρες.

«Αν το ιταλικό κράτος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε 15 δισεκ. ευρώ των ευρωπαϊκών ταμείων επειδή δεν μπορεί να συνεισφέρει αντίστοιχη χρηματοδότηση χωρίς να κινδυνεύσει να υπερβεί τα κριτήρια του ελλείμματος, γιατί να μην είναι δυνατό να καταβάλλεται αυτό το ποσό και να αρθεί η υποχρέωση της συγχρηματοδότησης;» εξήγησε ο Γκάμπριελ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024