Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής η κρατική ενίσχυση έξι αιολικών πάρκων

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής η κρατική ενίσχυση έξι αιολικών πάρκων

Έξι μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια (προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ) αναζητούν την κρατική τους επιχορήγηση, μέσω του νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, και που υπερψηφίστηκε τη Δευτέρα επί της αρχής, από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Έξι μεγάλα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια (προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ) αναζητούν την κρατική τους επιχορήγηση, μέσω του νομοσχεδίου που συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, και που υπερψηφίστηκε τη Δευτέρα επί της αρχής, από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή ξεκίνησε σε άσχημο κλίμα και διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, λόγω της παράλληλης επεξεργασίας τριών νομοσχεδίων με επείγουσες έως κατεπείγουσες διατάξεις (του εν λόγω νομοσχεδίου, του ν/σ για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση και του ν/σ για τη λεγόμενη «μικρής ΔΕΗ»).

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, απάντησε ότι «στις 30/6 λήγει ο παρών χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων» και κατά συνέπεια πρέπει μέχρι τις 30/6 να έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, όλα τα εκκρεμή έργα της προηγούμενης περιόδου».

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας διέκριναν σε αυτό μιαν αναπτυξιακή πνοή. Εντούτοις, τα έξι μεγάλα αιολικά πάρκα του νομοσχεδίου συνιστούν «μεγάλα σκάνδαλα» για την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου. Όπως παρατήρησε η βουλευτής, η κρατική ενίσχυση των συγκεκριμένων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων υπερβαίνει τα 94 εκατ. ευρώ, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα εξασφαλιστούν περιορίζονται σε έξι.

«Ο επενδυτικός νόμος είχε τον στόχο να στηρίξει επενδύσεις που δημιουργούν κυρίως θέσεις εργασίας, αλλά και επενδυτικά έργα που προωθούσαν την καινοτομία και την τεχνολογία, ή άλλα που προάγουν τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Σήμερα συζητάμε τα μεγάλα αυτά έργα, που είναι αιολικά» απάντησε ο Νότης Μηταράκης.

Η Λίτσα Αμανατίδου κατήγγειλε επίσης τη συμμετοχή σε δύο από τις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταρείας Enercon η οποία, όπως είπε,«έχει δικαστικές εκκρεμότητες με το Δημόσιο. Η ΔΕΗ έχει καταθέσει και αγωγή με την κατηγορία της δόλιας εξαπάτησης για υπερκοστολόγηση σύμβασης εννέα αιολικών πάρκων. Έχει παρέμβει εισαγγελέας, αλλά και το ΣΔΟΕ, η ίδια η μητρική εταιρεία στη Γερμανία. Τι ερχόμαστε να κυρώσουμε εδώ, κ. Μηταράκη;» ρώτησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μπορεί να υπάρχουν ανοικτά νομικά θέματα, αλλά δεν επηρεάζονται από τη σημερινή απόφαση» απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης. «Η έγκριση της επιδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο, σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την αδειοδότηση. Το μόνο που γίνεται σήμερα, είναι ότι η Βουλή κυρώνει τη συμμετοχή του Δημοσίου στην ενίσχυση έργων του ιδιωτικού τομέα» πρόσθεσε.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραΐτης άσκησε σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του υπουργείου Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας πως «έχουμε μια κυβέρνηση δύο χρόνων και δεν έχει κατατεθεί σοβαρά και υπεύθυνα ένας οδικός χάρτης, ενώ υπάρχει και μια καθίζηση πληρωμών στον αναπτυξιακό νόμο».

«Δεν λέμε όχι στις επενδύσεις, αρκεί να αναπτύσσουν την περιφέρεια και να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Όταν δεν μας δίνετε αυτά τα στοιχεία, αλλά αθετείτε τις δεσμεύσεις σας προς τους μικροπραγαγωγούς ενέργειας, δεν μπορούμε να συναινέσουμε» ανέφερε η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ), επιφυλασσόμενη για την τελική στάση του κόμματός της στην Ολομέλεια.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η Χρυσή Αυγή, με τον Ηλία Παναγιώταρο να υποστηρίζει πως η χώρα δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτε με τα προτεινόμενα αιολικά πάρκα. «Ούτε θέσεις εργασίας, ούτε μείωση της τιμής του ρεύματος, που διαρκώς αυξάνεται (…) Για τους πολύ μεγάλους «παίκτες» δίνονται τα πάντα, και για τους μικρομεσαίους τίποτα απολύτως» υποστήριξε.

Αντίστοιχη παρατήρηση επεφύλαξε ο Πάρις Μουτσινάς (ανεξάρτητοι βουλευτές), ο οποίος τόνισε: «Με το κλείσιμο των 400.000 και πλέον μικρομεσαίων επιχειρήσεων χάθηκαν 700.000 με 800.000 θέσεις εργασίας. Αντί να χρηματοδοτούμε επενδύσεις που υπηρετούν άλλα συμφέροντα, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις».

Επιφυλακτική απέναντι στο νομοσχέδιο υπήρξε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ), επικαλούμενη μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες «οι επενδύσεις αυτές των μεγάλων αιολικών είναι εξαιρετικά αποδοτικές και έχουν εγγυημένη απόδοση 15%, ακόμη και χωρίς την επιχορήγηση (…)». «Γιατί συνεχίζουμε να δίνουμε χρήματα και κίνητρα στους ίδιους και στους ίδιους;» αναρωτήθηκε η βουλευτής.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί επιβεβαίωση της πεμπτουσίας του καπιταλισμού. Δεν υπάρχουν λεφτά για εμβόλια για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, αλλά υπάρχουν για τους κεφαλαιοκράτες, βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024