Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προβόπουλος: Το 2012 ζούσα με την αγωνία με τι νόμισμα θα ξυπνήσω

Προβόπουλος: Το 2012 ζούσα με την αγωνία με τι νόμισμα θα ξυπνήσω

Aπελευθερωμένος δήλωσε ότι νιώθει ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση εκδόσεων της ΤτΕ. «Το καλοκαίρι του 2012 ζούσα με την αγωνία σε τι νομισματικό σύστημα θα ξυπνήσω» είπε, ενώ εκφράστηκε με θετικά λόγια για τον διάδοχό του. Ευχαριστήρια μηνύματα Σαμαρά, Βενιζέλου προς τον κ. Προβόπουλο για το έργο του στην κεντρική τράπεζα.

Aπελευθερωμένος δήλωσε ότι νιώθει ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την παρουσίαση των δύο εκδόσεων της Τράπεζας «Ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος 1928 – 2008» και «Το Χρονικό της Μεγάλης Κρίσης – Η Τράπεζα της Ελλάδος 2008 – 2013».

Στο βιβλίο αποτυπένεται μέρα προς μέρα το θρίλερ της κρίσης με εντυπωσιακές λεπτομέρειες για τις ενέργειες που έκανε η ΤτΕ προκειμένου να εξασφαλίσει την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες και κατ’ επέκταση στους καταθέτες.

Ενδεικτικά, στις 14 και 15 Ιουνίου 2012 (δηλαδή πριν τις εκλογές) έφυγαν από το Νομισματοκοπείο στο Χαλάνδρι πάνω από 70 φορτηγά με μετρητά προς τις τράπεζες, ενώ υπό κανονικές συνθήκες έφευγαν 20.

Κύκλοι της ΤτΕ ανέφεραν πως μόνο την Παρασκευή πριν της εκλογές του Ιουνίου του 2012 «έφυγαν» από τις τράπεζες πάνω από 3,5 δισ. ευρώ σε μια ημέρα. Αν πήγαινε κάποιος και δεν έβρισκε λεφτά στο ATM θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με bank run, σχολίαζαν.

Ο κ. Προβόπουλος είπε ακόμη ότι είναι έτοιμος για διακοπές που τού έλειψαν στα χρόνια της θητείας του.

«Το καλοκαίρι του 2012 ζούσα με την αγωνία σε τι νομισματικό σύστημα θα ξυπνήσω» είπε.

Όμως, με τον σωστό σχεδιασμό και πολύ δουλειά από τους εργαζομένους στην Τράπεζα αποτρέψαμε τα χειρότερα, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι χθες, Τρίτη, μίλησε με τον πρωθυπουργό και σήμερα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για το έργο του.

Για τον Γιάννη Στουρνάρα είπε ότι είναι μόνο οικονομολόγος, αλλά γνωρίζει να παίρνει πολιτικές αποφάσεις και ξέρει καλά τα τραπεζικά.

Ευχαριστίες Σαμαρά

«Μετά την πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάληψη της θέσης του Διοικητή από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Διοικητή κ. Γιώργο Προβόπουλο για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή».

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι ο κ. Προβόπουλος «συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η χώρα μας».

Δήλωση Βενιζέλου

Στη σημαντική συμβολή του Γιώργου Προβόπουλου στην επίτευξη στόχων, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η προστασία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αναφέρεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος αναφέρει:

«Ο Γ. Προβόπουλος άσκησε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κατά την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων σαράντα ετών. Έχοντας πλήρη αίσθηση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ, της θέσης του σε σχέση με την ΕΚΤ, αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου του ως προς τη διαχείριση και υπέρβαση της κρίσης, συνέβαλε καθοριστικά στην διαφύλαξη, ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή στην προστασία των καταθέσεων και των προοπτικών χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.

» Συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά στους χειρισμούς που οδήγησαν στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα, θεμελιώνοντας την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του που είναι πλέον εφικτή με απλές και προφανείς παραμετρικές αλλαγές.

» Ως Υπουργός Οικονομικών έζησα μαζί με τον Γ. Προβόπουλο πρωτοφανείς προκλήσεις υψηλής πίεσης και επικινδυνότητας και μπορώ έτσι να έχω προσωπική γνώμη για τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά του.

» Του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα φάση της πορείας του».

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

    Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Παρασκευή 26 Απριλίου 2024