Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Π.Τόμσεν: Υπό προϋποθέσεις η μείωση της φορολογίας στην Ελλάδα

Τη βελτίωση των επιδόσεων στην είσπραξη των φόρων ανέφερε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό των φορολογικών βαρών ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας πως η τρόικα θέλει να αποφύγει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τι απάντησε για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2015 -2016, την ελάφρυνση του χρέους, το ενδεχόμενο νέου δανείου, τις αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Τη βελτίωση των επιδόσεων της φορολογικής διοίκησης στην είσπραξη των φόρων ανέφερε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό των φορολογικών βαρών ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν, ξεκαθαρίζοντας πως η τρόικα θέλει να αποφύγει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που είχε με δημοσιογράφους εξ αφορμής της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ο Τόμσεν ρωτήθηκε για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2015 -2016, για την ελάφρυνση του χρέους, για το ενεχόμενο ενός νέου δανείου, για τις αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και την πιθανή μετακίνηση του Γ.Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, αλλά και για την παραίτηση του Χ.Θεοχάρη από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Αρχικά ο Δανός οικονομολόγος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, ενώ στάθηκε τόσο στην επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ο ίδιος χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη δημοσιονομική προσαρμογή, λέγοντας πως καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει ό,τι απαιτείται στο δημοσιονομικό σκέλος.

Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές επεσήμανε τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στα εργασιακά και οι οποίες αντισταθμίσθηκαν μερικώς από τις παρεμβάσεις για την απελευθέρωση των αγορών υπηρεσιών και προϊόντων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Ο ίδιος αναγνώρισε πως υπάρχουν αντιδράσεις από οργανωμένα συμφέροντα, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση δεν θα καμφθεί.

Εξέφρασε ανοικτά την ανησυχία του για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών και ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ τοποθετεί σε υψηλότερα επίπεδα τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος. Παρέπεμψε δε στα τεστ της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο και υπογράμμισε πως σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να πειστούν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές. Στο ίδιο πλαίσιο αποσαφήνισε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές.

Για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015 -2016 είπε πως η τρόικα θέλει να καλυφθεί μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση και στη δημόσια διοίκηση και ότι επιδιώκεται η αποφυγή οριζόντων μέτρων που θα οδηγούσαν σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως το Ταμείο θεωρεί πως κάποια φορολογικά μέτρα πρέπει να επεκταθούν (εισφορά αλληλεγγύης) και ότι αυτό θα αποφασισθεί το φθινόπωρο με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μείωση των φορολογικών βαρών είπε πως αυτός είναι «αντικειμενικός στόχος» του προγράμματος, ωστόσο ξεκαθάρισε πως για να συμβεί θα πρέπει να μην απειληθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Συνέδεσε δε τη μείωση των φόρων με τη βελτίωση των επιδόσεων του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού.

Για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος είπε πως αυτό υφίσταται και ότι η κάλυψη του σχετίζεται εν πολλοίς με τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όπως εξήγησε εάν μετά τα τεστ της ΕΚΤ διαπιστωθεί πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών είναι μικρότερες θα μπορούσε μέρος των χρημάτων αυτών να μεταφερθεί εντός του προγράμματος.

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει ένα νέο δάνειο από την ΕΕ δεν το απέκλεισε. «Είναι πιθανόν να υπάρξει ένα νέο δάνειο. Όπως είναι επίσης πιθανόν να βρεθούν άλλοι τρόποι κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού», σημείωσε.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους είπε πως αυτή εξαρτάται από την υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ, από την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την καταγραφή των πρωτογενών πλεονασμάτων. Για το εάν θα ήταν προτιμότερη η επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων ή το «κούρεμα» του χρέους είπε πως υπήρξαν τα οφέλη από την προηγούμενη επέκταση των ωριμάνσεων και ότι εάν υπήρχε εκ νέου επέκταση αυτή θα ήταν πρόσθετα καλοδεχούμενη.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πετύχουμε το στόχο για το χρέος (110% του ΑΕΠ 2022) και αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα κούρεμα», ανέφερε, και έφερε ως παράδειγμα τη μείωση των επιτοκίων των ομολόγων του προγράμματος SMP.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών είπε πως είναι θέμα αρχής να μην σχολιάζει πρόσωπα, ωστόσο σημείωσε πως γνωρίζει τον νέο υπουργό και ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του. Για τον Γ.Στουρνάρα αν και δεν σχολίασε την πιθανή τοποθέτησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος τόνισε πως χάρηκε για την συνεργασία που είχε μαζί του. «Χάρηκα που συνεργάσθηκα με τον Γιάννη», τόνισε.

Τέλος, απέφυγε να σχολιάσει την παραίτηση του Χ.Θεοχάρη, ωστόσο ανέφερε πως τα «πισωγυρίσματα» δεν είναι επιθυμητά.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024