Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Κομισιόν ζητά από τη Βουλγαρία να παγώσει τις εργασίες για τον South Stream

Η Κομισιόν ζητά από τη Βουλγαρία να παγώσει τις εργασίες για τον South Stream

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την βουλγαρική κυβέρνηση να αναστείλει τις εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream της Gazprom μέχρι να κριθεί εάν η κατασκευή του συμβαδίζει με την νομοθεσία της ΕΕ, είπε την Τρίτη εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την βουλγαρική κυβέρνηση να αναστείλει τις εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream της Gazprom μέχρι να κριθεί εάν η κατασκευή του συμβαδίζει με την νομοθεσία της ΕΕ, είπε την Τρίτη εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι ο South Stream δεν πληροί τους όρους που απαγορεύουν στους προμηθευτές να ελέγχουν και τους αγωγούς μεταφοράς.

Η ΕΕ έχει παγώσει τις διαδικασίες έγκρισης μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία τον Μάρτιο.

H Βουλγαρία, ωστόσο, έχει αποφασίσει να ξεκινήσει την κατασκευή του South Stream, τον οποίο θεωρεί έργο εθνικής προτεραιότητας. Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και επιθυμεί να αυξηθεί η ποσότητα που προμηθεύεται.

Η Ρωσία με την κατασκευή του εν λόγω αγωγού επιδιώκει να παρακάμψει την Ουκρανία για την μεταφορά του φυσικού αερίου στις αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.

«Ενώ διεξάγονται συζητήσεις με τις βουλγαρικές αρχές για την συμμόρφωσή της με το δίκαιο της ΕΕ, έχουμε επίσης ζητήσει την αναστολή του έργου», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Chantal Hughes.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Κομισιόν έχει στείλει στις βουλγαρικές αρχές επίσημη ειδοποίηση, ζητώντας πληροφορίες για το έργο, κίνηση που φέρνει την ΕΕ ένα βήμα πριν την αναγνώριση παραβάσεων και την πιθανή επιβολή προστίμων.

Η Βουλγαρία έχει περιθώριο ενός μήνα να απαντήσει.

Διάλογο με τις Βρυξέλλες ζητά η Σόφια

Οι διαφορές Σόφιας-Βρυξελλών για τον αγωγό φυσικού αερίου “South Stream” πρέπει να λύνονται με εποικοδομητικό διάλογο δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ντραγκομίρ Στόινεφ, με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρχίσει διαδικασία εναντίον της Βουλγαρίας για το συγκεκριμένο αγωγό.

Η κ Σαντάλ Χιουζ- εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς κοινοτικού Επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, ανέφερε ότι ο λόγος για την έναρξη της διαδικασίας είναι η παράβαση κανόνων κατά την ανάθεση της κατασκευής, της εκμετάλλευσης και της διαχείρισης του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού στην ανάδοχο εταιρία “South Stream Bulgaria” ΑΕ.

Ο κ. Στόινεφ είπε ότι έχει καλέσει στη Σόφια εμπειρογνώμονες της Επιτροπής για συζήτηση όλων των θεμάτων του σχεδίου “South Stream”, για τα οποία έχουν προκύψει διαφορές απόψεων ανάμεσα στη Σόφια και στις Βρυξέλλες.

«Εμείς πάντα είχαμε εποικοδομητικό διάλογο με την Κομισιόν και ελπίζω ο διάλογος αυτός να συνεχιστεί και στην προκειμένη περίπτωση, ώστε να φτάσουμε στην καλύτερη λύση» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας Κρίστιαν Βιγκένιν και της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την υλοποίηση του σχεδίου “South Stream” που θα εγγυηθεί την ασφάλεια της τροφοδότησης της Ευρώπης με αέριο. Αυτό ανακοίνωσε το βουλγαρικό υπουργείο για τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024