Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΟΙΚ: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την επιστροφή στην ανάπτυξη

ΥΠΟΙΚ: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την επιστροφή στην ανάπτυξη

Επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ανάπτυξη, βλέπει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση της ύφεσης στο 1,1% στο α΄τρίμηνο. Αναφερθείς δε στα δημοσιεύματα των FT περί σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είπε ότι καταδεικνύουν την κρισιμότητα εκείνης της περιόδου, και την απόσταση που διάνυσε η χώρα και «βεβαίως μας βοηθούν να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα».

Για επιβεβαίωση των εκτιμήσεων της κυβέρνησης ότι μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη, βλέπει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για μείωση της ύφεσης στο 1,1% στο α΄τρίμηνο.

Αναφερθείς δε στα δημοσιεύματα των FT περί σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο υπουργός αρκέστηκε να πει ότι καταδεικνύουν τόσο την κρισιμότητα εκείνης της περιόδου, όσο και την απόσταση που διάνυσε η χώρα από τότε έως σήμερα.

«Τα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες στο διεθνή τύπο για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2012 είναι ενδεικτικά αφενός της κρισιμότητας εκείνης της περιόδου και αφετέρου καταδεικνύουν την απόσταση που διάνυσε η Ελλάδα από τότε μέχρι σήμερα. Και βεβαίως μας βοηθούν να βγάλουμε και τα κατάλληλα συμπεράσματα» είπε ο υπουργός επιλέγοντας να ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο την ομιλία σε γεύμα που οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές για την Ελληνική οικονομία. Η επόμενη μέρα».

Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε, λέγοντας ότι αυτή μέσα σε τέσσερα χρόνια ανήλθε σε 19,4% του ΑΕΠ και ότι δεν υπάρχει παράδειγμα άλλης χώρας που πέτυχε κάτι αντίστοιχο σε τόσο μικρή χρονική περίοδο.

Πρόσθεσε δε, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο εφέτος, ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ το 2013- σε σύγκριση με το μηδενικό πλεόνασμα που ήταν ο στόχος- «μπορούμε να πούμε ότι πάνω από το 85% της βελτίωσης που απαιτείται στο πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης, ώστε να μειωθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα μέχρι το 2020, έχει ήδη επιτευχθεί».

«Παράλληλα, η καταγραφή πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, για πρώτη φορά ύστερα από πολλές δεκαετίες, αντικατοπτρίζει μερικώς την βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας κατά 23% περίπου από το 2008 έως το 2013. Δηλαδή η απώλεια ανταγωνιστικότητας σε όρους μοναδιαίου κόστους εργασίας που υπέστη η Ελλάδα μετά την ένταξη της στην Ευρωζώνη έχει πλήρως ανακτηθεί. Θετικές είναι και οι ενδείξεις στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη» πρόσθεσε.

«Μια σημαντική διαδρομή για την Ελλάδα βαίνει προς το τέλος και ταυτόχρονα μια καινούργια ξεκινάει. Σε αυτόν τον νέο δρόμο η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση. Η πρόκληση δεν είναι απλά να ανακάμψει η οικονομία, αλλά να θεμελιωθεί ένα νέο περισσότερο εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Μετά τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για το χρέος

Μετά από την οριστικοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «έθεσα στο Eurogroup το ζήτημα της αναληφθείσας δέσμευσής του, τού Νοεμβρίου 2012. Η συγκεκριμένη δέσμευση προβλέπει ότι, εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και οι λοιπές υποχρεώσεις του Προγράμματος εκπληρώνονται, τότε οι εταίροι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να ελαφρύνουν περισσότερο το δημόσιο χρέος».

«Στην επίσημη ανακοίνωση του EUROGROUP της Δευτέρας 5ης Μαΐου, οι εταίροι μας επανέλαβαν τη δέσμευση αυτή. Η σχετική άσκηση θα γίνει αμέσως μετά τη διενέργεια των τεστ κόπωσης των τραπεζών (stress tests) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο.
Νομίζω ότι η απόφαση αυτή εκτός από την θετική επίπτωση της στα δημόσια οικονομικά και την οικονομία θα έχει και μείζον συμβολικό χαρακτήρα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Καρεμπέ: «Δύο στα δύο! Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης»

Ο Κριστιάν Καρεμπέ μίλησε για τους τελικούς Champions League και Conference, όπου μετέχουν η Ρεάλ Μαδρίτης και ο Ολυμπιακός, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024