Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο 1,05 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο α' τετράμηνο 2014

Στο 1,05 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο α’ τετράμηνο 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το α' τετράμηνο, υπερβαίνοντας τον στόχο του μνημονίου. Καλύτερα των στόχων κινήθηκε και το έλλειμμα, 1,14 δισ. ευρώ, ενώ, αντίθετα, απόκλιση κατά 204 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα. Η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχίζεται, είπε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι όπως η κρίση ξεκίνησε από τους αριθμούς και μεταφέρθηκε στην κοινωνία έτσι και τώρα θα ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία.

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης το πρώτο τετράμηνο του έτους, υπερβαίνοντας τον στόχο του μνημονίου για πλεόνασμα 742 εκατ. ευρώ, και έναντι ελλείμματος 306 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Καλύτερα των στόχων κινήθηκε και το έλλειμμα, 1,14 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,43 δισ. ευρώ το τετράμηνο 2013και στόχου για έλλειμμα 1,459 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, απόκλιση έναντι των στόχων κατά 204 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα φορολογικά έσοδα, που στα τέλη Απριλίου ανήλθαν σε 12,78 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 12,98 δισ. ευρώ στο μνημόνιο. Απόκλιση 620 εκατ. ευρώ καταγράφηκε στα έσοδα προ επιστροφών φόρων τα οποία διαμορφώθηκαν στα 14,75 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 15,5 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 16,14 δισ. ευρώ, 263 εκατ. ευρώ χαμηλότερα του στόχου, ενώ οι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 17,282 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 578 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 15,884 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 976 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών.

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι σταθερά μειωμένες, έναντι του στόχου και έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Διαμορφώθηκαν στα 13,2 δισ. ευρώ, περίπου 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και κατά 809 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 1,448 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 8,4%, παρά την αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 73 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 1,414 δισ. ευρώ ή ποσοστό 9,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1,398 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 398 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και κατά 562 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σταϊκούρας: Επιβεβαιώνεται η επίτευξη των στόχων

Τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού κατά το α’ τετράμηνο έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ακόμη είπε πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συζητήσει με τους δανειστές το θέμα της μείωσης των φόρων.

«Η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού συνεχίζεται. Οι δημοσιονομικοί στόχοι με πολύ κόπο, με μεγάλη προσπάθεια, με τεράστιες θυσίες, επιτυγχάνονται. Σήμερα, μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια, η χώρα βρίσκεται σε θέση με σαφώς καλύτερες προσδοκίες. Βέβαια, από την κρίση δεν έχουμε βγει. Όμως, βγαίνουμε» είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Όπως, όμως, η κρίση ξεκίνησε από τους αριθμούς και μεταφέρθηκε στην κοινωνία, έτσι και η βελτίωση θα ξεκινήσει από τα δημοσιονομικά μεγέθη και στη συνέχεια θα γίνει αισθητή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία.»

» Ήδη είμαστε στην αρχή αυτής της μετάβασης. Με σταθερά βήματα, με μεθοδικότητα και σοβαρότητα, ‘οικοδομούμε’ πάνω στη σταθερότητα, που με τεράστιο κόστος η χώρα επέτυχε.

» Δύο είναι πλέον οι βασικές επιδιώξεις: 1η. Η διασφάλιση των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων και η προστασία των τεράστιων θυσιών της Ελληνικής κοινωνίας. 2η. Η μετατροπή της υπάρχουσας σταθεροποίησης της οικονομίας σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή, πάνω σε στέρεες βάσεις, εντός, πάντα, της Ευρωζώνης».

Τα στοιχεία αναλυτικά

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 1ο τετράμηνο του 2014, όπως τα παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας:

1ον.Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό.

Το πρωτογενές πλεόνασμα στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2014 διαμορφώθηκε στο 1,05 δισ. ευρώ ή στο 0,6% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 306 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

«Έχουμε μία υπέρβαση του στόχου, περίπου κατά 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αν οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονταν στο ύψος των αντίστοιχων στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν υψηλότερο κατά 830 εκατ. ευρώ, και θα διαμορφωνόταν στα 1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή 80% υψηλότερα» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

2ον. Τοέλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο1,1 δισ. ευρώή στο0,6% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 2,4 δισ. ευρώή1,3% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. «Έχουμε μία υπέρβαση του στόχου, περίπου κατά 315 εκατ. ευρώ».

3ον. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται υψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα, χαμηλότερα από τους στόχους.

Αναλυτικά:

* Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 16,1 δισ. ευρώ, 395 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, αλλά 263 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους.

* Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 13,84 δισ. ευρώ, χαμηλότερα τόσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου όσο και έναντι των στόχων, κατά 1,051 δισ. ευρώ ή 7,1%.

Αυτό οφείλεται, εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, κυρίως, στις αυξημένες -κατά 430 εκατ. ευρώ- επιστροφές φόρων, στην καθυστέρηση – κατά 500 εκατ. ευρώ – επιστροφής εσόδων από μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs) και στην παράταση της απόδοσης από τις επιχειρήσεις παρακρατηθέντων φόρων.

* Τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται των στόχων κατά 200 εκατ. ευρώ.

«Να τονίσουμε ότι η σχετική απόκλιση, στο τρίμηνο, ήταν 520 εκατ. ευρώ. Επιβεβαιώνεται συνεπώς η εκτίμηση, ότι μέσα στη χρονιά, και ιδιαίτερα το 2ο εξάμηνο, οι αποκλίσεις στην επίτευξη του στόχου των εσόδων θα καλυφθούν. Όπως έγινε και πέρυσι» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός.

4ον. Οι επιστροφές φόρων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα τόσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου όσο και έναντι του στόχου.

Συγκεκριμένα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 906 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι ήταν μόλις 325 εκατ. ευρώ και ο στόχος για εφέτος ήταν για 475 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας ουσιαστικά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

5ον. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι σταθερά μειωμένες, τόσο έναντι του στόχου όσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Διαμορφώθηκαν στα 13,2 δισ. ευρώ, περίπου 1,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και περίπου 800 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο. «Μάλιστα, οι πρωτογενείς δαπάνες το μήνα Απρίλιο είναι περίπου 3% χαμηλότερες από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα».

«Πρέπει να σημειωθεί ότι, κατά το 1ο τετράμηνο του έτους, έχει ήδη χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης, ύψους 96 εκατ. ευρώ, 30 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι, επιδόματα πολυτέκνων, ύψους 50 εκατ. ευρώ, διπλάσια από πέρυσι, και έχουν δοθεί 90 εκατ. ευρώ περισσότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο για την κάλυψη ελλειμμάτων νοσοκομείων και εξόφληση παλαιών οφειλών τους» επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

6ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αυξήθηκαν σημαντικά.

Διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 67% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και κατά 40% έναντι του στόχου.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες του Προγράμματος, μόνο κατά τον εφετινό Απρίλιο, ανήλθαν στα 480 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 54% έναντι του προηγούμενου μήνα. Ενισχύοντας και αυτές ουσιαστικά τη ρευστότητα στην οικονομία» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μάντσεστερ Σίτι- Γουέστ Χαμ 3-1 : Πρωταθλήτρια Αγγλίας η «αρμάδα» του Γκουαρντιόλα

Η Μάντσεστερ Σίτι το πήρε και αυτό! Οι «πολίτες» νίκησαν την Γουέστ Χαμ και κατέκτησαν την Premier League. Η Άρσεναλ αν και επιβλήθηκε με 2-1 της Έβερτον έμεινε 2η και πικραμένη για μία ακόμη σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024