Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Ολοκληρώνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Eurobank

Νέος ιστορικός κύκλος ανοίγει σήμερα, Τρίτη, για τη Eurobank, η οποία ολοκληρώντας την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου καθίσταται ο πρώτος συστημικός όμιλος που ανήκει κατά πλειοψηφία σε ιδιώτες.

Νέος ιστορικός κύκλος ανοίγει σήμερα για τη Eurobank, η οποία ολοκληρώντας την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου καθίσταται ο πρώτος συστημικός όμιλος που ανήκει κατά πλειοψηφία σε ιδιώτες.

Η τράπεζα μετά την αποχώρηση του ομίλου Λάτση από το μετοχικό της κεφάλαιο, την ανακεφαλαιοποίησή της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την απόκτηση του υγιούς τμήματος του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, θα επιδιώξει υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς να μετασχηματιστεί και να επανέλθει σε βιώσιμη κερδοφορία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της EurobankΧρήστος Μεγάλου, ο οποίος τυγχάνει της εμπιστοσύνης της νέας ομάδας επενδυτών που θα εισφέρει 1,33 δισ. ευρώ και θα ελέγχει το μάνατζμεντ στη νέα εποχή, θα παραμείνει σύμφωνα με πληροφορίες στην κορυφή της διοικητικής της πυραμίδας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλαμβάνει την προεδρία του ομίλου.

Η νέα διοίκηση της τράπεζας θα κληθεί να εφαρμόσει το επιχειρησιακό πλάνο που έχει υποβληθεί σε Τράπεζα της Ελλάδος και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο το μετασχηματισμό της σε έναν σύγχρονο και αποδοτικό όμιλο με παρουσία εντός και εκτός συνόρων.

Οι σχεδιασμοί αυτοί προβλέπουν συρρίκνωση των δραστηριοτήτων, καθώς και ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων όπως η Eurolife ασφαλιστική και η εταιρεία ακινήτων Eurobank Properties.

Μακροπρόθεσμα κεφάλαια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση για τη συνδυασμένη προσφορά τίτλων σε Ελλάδα και εξωτερικό, που ολοκληρώνεται σήμερα, είναι πολύ υψηλή, ειδικά από «ποιοτικά» κεφάλαια.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι οι προσφορές για την αύξηση των 2,86 δισ. ευρώ θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό της διάθεσης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για ανάληψη ελληνικού ρίσκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφεται μία σαφής μετατόπιση της διεθνούς ζήτησης από hedge funds σε πιο θεσμικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως Blackrock, Pimco και Highfields.

Εξάλλου, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι στο βιβλίο προσφορών θα εγγραφούν και κρατικά επενδυτικά ταμεία (sovereign wealth funds).

Οι επίσημες ανακοινώσεις τόσο για την κάλυψη της έκδοσης, όσο και για την τιμή διάθεσης των μετοχών, που θα κυμαίνεται μεταξύ 0,3 και 0,33 ευρώ ανά μετοχή, θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Ολοκληρώνει η Εθνική

Ο τρέχον κύκλος ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων συστημικών ομίλων θα ολοκληρωθεί με την έκδοση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, η οποία στοχεύει στην άντληση 2,50 δισ. ευρώ αποκλειστικά από το εξωτερικό.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονήσει η διοίκηση της τράπεζας, το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει για δύο 24ωρα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ώστε όλα να είναι έτοιμα για τις απαραίτητες εγκρίσεις από το σώμα των μετόχων στην έκτακτη γενική συνέλευση της 10ηςΜαΐου.

Ομάδα της τράπεζας με επικεφαλής τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλό τηςΠέτρο Χριστοδούλουβρίσκεται για παρουσιάσεις στις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα είναι προγραμματισμένες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και ακολουθεί η Βοστόνη.

Τα μηνύματα που λαμβάνει η διοίκηση της ΕΤΕ από τις επαφές της με εκπροσώπους ξένων οίκων είναι ενθαρρυντικές, προμηνύοντας την επιτυχία του εγχειρήματος.

Πηγές από την τράπεζα σημειώνουν ότι στόχος αποτελεί η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου με μεγάλη διασπορά, σε αντίθεση με την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank που ανέδειξε μία βασική ομάδα επενδυτών.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, εάν είχε επιλεγεί ο δρόμος που χαράχθηκε στη Eurobank, θα είχε κινηθεί εξ αρχής με διαφορετικό τρόπο η διοίκηση της τράπεζας για την άντληση των 2,5 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ενδεικτικά της ζήτησης που καταγράφεται για «χαρτιά» της τράπεζας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα παράπονα που εκφράστηκαν από εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι δεν ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο στην ομολογιακή έκδοση της Finansbank που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Με βάση τις ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται μετά την αύξηση κεφαλαίου να υπάρξει και μία δεύτερη μικρή έκδοση μετοχών στην Ελλάδα, για την ικανοποίηση της ζήτησης από Έλληνες επενδυτές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024