Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φορο-ανάσα σε επιχειρήσεις, ανέργους, φοιτητές, μικροκαταθέτες και κληρονόμους

Φορο-ανάσα σε επιχειρήσεις, ανέργους, φοιτητές, μικροκαταθέτες και κληρονόμους

Φορο-ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και σε ανέργους, φοιτητές, μικροκαταθέτες και κληρονόμους δίνουν τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Αναλυτικά οι τροπολογίες.

Φορο-ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και σε ανέργους, φοιτητές, μικροκαταθέτες και κληρονόμους δίνουν τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

  • Αναλυτικά οι τροπολογίες εδώ και εδώ (.pdf)

Σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία αν δεν έχεις πληρωθεί τον ΦΠΑ για οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο ή με ιδιώτες ο φορολογουμενος δεν έχει υποχρέωση να τον αποδώσει μέχρι να πληρωθεί. Αντιγράφοντας το μοντέλο που εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα, το υπουργείο Οικονομικών ορίζει ότι εισάγεται προαιρετικό ειδικό καθεστώς καταβολής του ΦΠΑ κατά τον χρόνο είσπραξής του. Επί της ουσίας, η φορολογική υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ μπορεί να αναβάλλεται μέχρι να εισπραχθεί από τον υπόχρεο σε απόδοση. Όσο δεν καταβάλλεται βέβαια δεν μπορεί να εκπέσει για να μειωθεί η συνολική υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ.

Η άμεση εφαρμογή του μέτρου αναμένεται ότι θα επιφέρει μια σειρά θετικών αλλαγών στο υπάρχον επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, όπως αύξηση των ταμειακών ροών και ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και δραστική μείωση των υποθέσεων που επιλύονται δικαστικά. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα δοθεί βαθιά ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονταν μέχρι σήμερα αντιμέτωπες με το ελληνικό παράδοξο να αντιμετωπίζουν βαριά πρόστιμα εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής ΦΠΑ για τιμολόγια τα οποία είχαν μεν εκδώσει αλλά δεν είχαν λάβει ούτε ευρώ για την πληρωμή τους.

Με άλλη τροπολογία αποφεύγεται η υπερ-φορολόγηση άνεργων, καταθέτων, φοιτητών και γενικότερα φορολογούμενων με εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ που θα επιβαρύνονταν δυσανάλογα λόγω τεκμηρίων. Σύμφωνα με την τροπολογία όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφ όσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματα τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων. Με την διάταξη αυτή οι εν λόγω φορολογούμενοι θα θεωρούνται μισθωτοί και θα γλιτώνουν τον φόρο που απέρρεε από την τεκμαρτή δαπάνη διαβιώσεως καθώς θα καλύπτονται από το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που ισχύει σήμερα για μισθωτούς , συνταξιούχους και αγρότες με εισοδήματα έως 21.000 ευρώ.

Τέλος, με τρίτη τροπολογία διευρύνεται η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου κληρονομίας από οφειλέτες, που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε οικονομική αδυναμία ώστε να μπορούν να τον καταβάλουν αντί για μετρητά, με μεταβίβαση ακινήτου. Με την τροπολογία παρέχεται πλέον η δυνατότητα μεταβίβασης στο Δημόσιο, της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, χωρίς τον ισχύοντα περιορισμό, που προβλέπει ποσοστό 50% τουλάχιστον του υπό παραχώρηση ακινήτου να έχει περιέλθει στους κληρονόμους από την κληρονομιά. Η μοναδική προϋπόθεση είναι το προς μεταβίβαση κληρονομιαίο ή άλλο ακίνητο, θα πρέπει να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και να μη βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος (προσημείωση, υποθήκη κ.λπ.).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024