Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Η Ελλάδα αποκαθιστά την πρόσβαση στις αγορές

Κομισιόν: Η Ελλάδα αποκαθιστά την πρόσβαση στις αγορές

«Πολύ καλό νέο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και ενθαρρυντικό σημάδι για την ίδια τη χώρα και για την Ευρώπη» είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ ο Επίτροπος Οικονομίας μιλά για «πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα» προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. Για «μια καλή μέρα για την Ελλάδα» μιλά ο Χ.Αλμούνια. Ένδειξη εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών της Ελλάδας και της ευρωζώνης θεωρούν την υψηλή συμμετοχή των επενδυτών στην έκδοση Βερολίνο και Μ.Σουλτς.

«Πολύ καλό νέο η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και ενθαρρυντικό σημάδι για την ίδια τη χώρα και για την Ευρώπη» σχολίασε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιούγκ, ενώ ο Επίτροπος Οικονομίας μιλά για «πρώτο, αλλά ξεκάθαρο» βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.

Για «μια καλή μέρα για την Ελλάδα» μιλά ο Χ.Αλμούνια. Ένδειξη εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών της Ελλάδας και της ευρωζώνης θεωρούν την υψηλή συμμετοχή των επενδυτών στην έκδοση Βερολίνο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ.Σουλτς.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Επιτρόπου Οικονομίας Σιμ Κάλας αναφέρεται ότι ««Η σημερινή επιτυχημένη έκδοση ομολόγων είναι το πρώτο, αλλά ξεκάθαρο βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.»

» Στο πλαίσιο της γενικευμένης βελτίωσης στις αγορές κρατικών χρεογράφων της ευρωζώνης, είναι θετικό σημάδι το ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να αντανακλά τα θετικά αποτελέσματα των εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που συνάντησε την άνοιξη του 2010, όταν ζήτησε χρηματοοικονομική βοήθεια.»

» Ωστόσο, το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποτελέσει λόγο για να παραμείνει η χώρα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να ενισχύσει την ανάκαμψη που είναι καθ’ οδόν. Για να επιτύχουμε βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές, αλλά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού, είναι σημαντικό η χώρα να συνεχίσει να διασφαλίζει αυστηρά την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και να χτίσει ένα ισχυρό ιστορικό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής».

(*Ο επίτροπος Κάλας έχει αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου Οικονομίας, αντικαθιστώντας τον τέως επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν, ο οποίος θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.)

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Επιτρόπου Ανταγωνισμού Χ.Αλμούνια, που μίλησε για «μια καλή μέρα για την Ελλάδα».

Ο κ. Αλμούνια, που βρίσκεται στην Αθήνα, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα δήλωσε «ευτυχής για τα εξαιρετικά καλά νέα και τα πολύ καλά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία, για την υπερκάλυψη της έκδοσης και την επιστροφή στις αγορές, που δικαιώνουν τις προσπάθειες του λαού και των ελληνικών αρχών για την υπέρβαση από την κρίση».

Πρόσθεσε, δε, ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη και επιστρέφει η αισιοδοξία στην ελληνική οικονομία.

Για το ίδιο θέμα, την έκδοση των 5ετών ομολόγων, ο υπουργός Γ.Στουρνάρας, δήλωσε ότι «επιβραβεύτηκε η σοβαρότητα, η συνέπεια και ο καλός συντονισμός».

Σχετικά δε, με το γεγονός ότι η έκδοση γίνεται υπό το αγγλικό δίκαιο, ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται κατάσχεση σε κανένα κράτος (σ.σ. σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας στους δανειστές της)».

Την ικανοποίησή του για την «επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές» εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς με ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σουλτς τονίζει ότι η «σημερινή επιτυχημένη έκδοση ελληνικών ομολόγων» είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στις προσπάθειες που έχουν κάνει η Ελλάδα και η ευρωζώνη για να αφήσουν πίσω τους την κρίση χρέους.

Ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για «βήμα προς την κανονικότητα και τη σταθερότητα» και πως είναι επίτευγμα για τον ελληνικό λαό που έπρεπε να υπομείνει σκληρές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, ο Μ. Σουλτς σημειώνει ότι η πλήρης επιτυχία θα έρθει όταν οι Έλληνες πολίτες αρχίσουν να βλέπουν βελτιώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο και όταν η ανεργία μειωθεί σημαντικά.

Στην υψηλή συμμετοχή των επενδυτών στην έκδοση του ελληνικού ομολόγου εστιάζει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

«Το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το ελληνικό ομόλογο, αποτελεί έκφραση ανακτηθείσας εμπιστοσύνης» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, σύμφωνα με τηλεγράφημα της γερμανικής υπηρεσίας του πρακτορείου Ρόιτερς.

«Οι μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα αξίζουν μεγάλη αναγνώριση. Οι πρώτοι καρποί είναι τώρα εμφανείς. Αυτό επιβεβαιώνει την πορεία του προγράμματος προσαρμογής που ακολουθήθηκε» αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτή είναι η τελική βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague (pic)

Δείτε πως διαμορφώθηκε η τελική βαθμολογία της Superleague μετά την ολοκλήρωση των πλέι οφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024