Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
H EKT «ζυγίζει» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ

H EKT «ζυγίζει» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ

Τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ φέρεται, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα FAZ, να έχει υπολογίσει η ΕΚΤ, εξετάζοντας τέτοια κίνηση ως μέρος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα συνδέεται με τις ανησυχίες στην Φρανκφούρτη για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού -ενώπιον των οποίων ο Μάριο Ντράγκι έχει τονίσει πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πάρει «μη συμβατικά μέτρα» εάν χρειαστεί.

Τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ φέρεται, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα FAZ, να έχει υπολογίσει η ΕΚΤ, εξετάζοντας τέτοια κίνηση ως μέρος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το πρόγραμμα συνδέεται με τις ανησυχίες στην Φρανκφούρτη για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού -ενώπιον των οποίων ο Μάριο Ντράγκι είχε τονίσει την Πέμπτη πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να πάρει «μη συμβατικά μέτρα» εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η ΕΚΤ έχει ήδη προβεί σε λεπτομερείς υπολογισμούς, βάσει διαφορετικών μοντέλων, για τις επιπτώσεις που θα είχε η αγορά ομολόγων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 12 μηνών.

Στο σενάριο στο οποίο το πρόγραμμα έχει την πιο αδύναμη επίδραση, υπολογίζεται ότι η αγορά θα ενισχύσει τον πληθωρισμό κατά μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Στο σενάριο της ισχυρότερης επίδρασης, ο πληθωρισμός θα ανέβαινε κατά 0,8 μονάδες.

Μεταφέροντας τις επιφυλάξεις εντός του Συμβουλίου της ΕΚΤ, αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρει πως «το ερώτημα θα ήταν εάν η αγορά ομολόγων είναι αρκετά μεγάλη για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Η εφημερίδα αναφέρει πως εντός της ΕΚΤ υπάρχουν επιφυλάξεις για την επίδραση που θα είχε ένα ανάλογο πρόγραμμα στην Ευρωζώνη, λόγω των διαφορών με το αμερικανικό πιστωτικό τοπίο. Η επίδραση του προγράμματος στην Ευρωζώνη δεν θα είχε ομοιογενή κατανομή, λέει η FAZ.

Η αμερικανική Fed έχει προχωρήσει σε γενναίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν και η FAZ επισημαίνει ότι οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται για το εάν εκείνο το πρόγραμμα είχε όντως επίδραση στην πραγματική οικονομία (πέραν της ανόδου των τιμών των μετοχών).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ήττα για τη Σάκκαρη από την Αζαρένκα (0-2)

Η Μαρία Σάκκαρη έχασε με 4-6, 1-6 από την Βικτόρια Αζαρένκα και αποχαιρέτησε τη Ρώμη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024