Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μέχρι τις 14 Απριλίου οι κρίσιμες αποφάσεις για την Eurobank

Μέχρι τις 14 Απριλίου οι κρίσιμες αποφάσεις για την Eurobank

Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank προκειμένου να αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η οποία θα εγκρίνει τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο τηςEurobankπροκειμένου να αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, η οποία θα εγκρίνει τους όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση τηςEurobankθα έχει αποκλειστικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για ποσό που θα καλύπτει πλήρως τις βασικές κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας, οι οποίες στο βασικό σενάριο της άσκησης της BlackRock Solutions ανέρχονται σε 2,945 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως στο ακραίο σενάριο της άσκησης της BlackRock οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας προσδιορίσθηκαν στα 4,98 δισ. ευρώ.

ΗEurobankθα ακολουθήσει τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν προσφορές συμμετοχής στο εύρος τιμών που θα έχει αποφασισθεί από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ.

Μέχρι τις 14 Απριλίου η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποστείλει στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ επιστολή στην οποία θα αναφέρει πως δεσμεύεται να μετάσχει ως τελικός επενδυτής (backstop) στην αύξηση κεφαλαίου , δηλαδή ότι θα καλύψει μέρος των κεφαλαίων στην περίπτωση που αυτά δεν θα συγκεντρωθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα το ΤΧΣ θα αναφέρει στην συγκεκριμένη επιστολή την τιμή με την οποία θα μετάσχει και η οποία θα αποτυπώνει την «εύλογη αξία» (fair value) της τράπεζας. Οι διεθνείς οίκοι Lazard και Morgan Stanley έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την προσεχή Πέμπτη.

Εάν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank γινόταν σήμερα με βάση την καθαρή ενσώματη αξία ανά μετοχή (Price to Tangible Book Value – P/TBV) τότε θα έπρεπε να γίνει στην τιμή των 0,5886 ευρώ ανά μετοχή. Βάσει της ενσώματης αξίας η κεφαλαιοποίηση τηςEurobankείναι στα 3,3 δισ. ευρώ, όταν χθες η κεφαλαιοποίηση βάσει της χρηματιστηριακής αξίας ήταν στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση που η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank γίνει στην ονομαστική αξία της μετοχής της, δηλαδή στα 0,30 ευρώ αυτό θα σημαίνει πως οι αποτιμητές Lazard και Morgan Stanley τοποθέτησαν στα 1,64 δισ. ευρώ την εύλογη αξίας της τράπεζας. Σύμφωνα με ανώτατους τραπεζικούς κύκλους, στην περίπτωση αυτή ενδεχομένως να γεννηθεί ζήτημα , καθώς η αποτίμηση δεν θα λαμβάνει υπόψη τον αναβαλλόμενο φόρο , ο οποίος βεβαίως εμπεριέχεται στο Price to Tangible Book Value.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως περίπτωση που η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου γίνει στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή και έως το 2017 ηEurobankπετύχει να τριπλασιάσει την ενσώματη αξία ανά μετοχή (P/TBV) στα 1,74 ευρώ το συνολικό όφελος για το ΤΧΣ (Δημόσιο) θα είναι μόλις 3,5 δισ. ευρώ (με τιμή αύξησης μετοχικού στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί από το 95% στο 35%), όταν στον Όμιλο Eurobank το Δημόσιο έχει συνολικά επενδύσει σήμερα 13,6 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση μάλιστα που ταassetqualityreview(AQR), τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, επιβεβαιώσουν το ακραίο σενάριο της άσκησης της BlackRock τον Οκτώβριο και απαιτηθεί προσθετή κεφαλαιακή ενίσχυση τηςEurobankαπό τους ιδιώτες μετόχους, είναι πιθανό η απίσχναση (dilution) του ΤΧΣ να οδηγήσει το ποσοστό του κάτω του 22%-25%, περιορίζοντας περαιτέρω τα ανακτήσιμα κεφάλαια για το Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank στις 24 Οκτωβρίου 2013. Η διαδικασία προέβλεπε μια συναλλαγή με δύο σκέλη, το σκέλος των στρατηγικών επενδυτών που θα δεσμευτούν για ένα συγκεκριμένο ποσό βάσει επενδυτικής συμφωνίας και το σκέλος των επενδυτών της κεφαλαιαγοράς, μέσω του οποίου θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές θα είναι σε θέση για να εγγραφούν μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών.

Οι επενδυτές και οι κοινοπραξίες επενδυτών που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους έλαβαν επιστολή με αναφορές επί της διαδικασίας και κλήθηκαν να υποβάλουν ορισμένα έγγραφα. Οι επενδυτές που πληρούσαν ορισμένα κριτήρια κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη διενέργεια της διαδικασίας δέουσας επιμέλειας (due diligence). Τα επενδυτικά κεφάλαια που παρέμειναν στην διαδικασία απέστειλαν επιστολή ενδιαφέροντος σε ΤΧΣ καιEurobank, προσδιορίζοντας τους όρους συμμετοχής τους.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024