Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Reuters: Έκδοση ομολόγου 1,5-2 δισ. ευρώ το α' εξάμηνο εξετάζει η κυβέρνηση

Reuters: Έκδοση ομολόγου 1,5-2 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο εξετάζει η κυβέρνηση

Η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση 5ετούς ομολόγου 1,5 έως 2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους για να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από αυτές, δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη. Η επίσπευση της εξόδου στις αγορές έναντι του αρχικού σχεδιασμού για το β' εξάμηνο, μελετάται λόγω της σημαντικής υποχώρησης των ελληνικών ομολόγων.

Η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση 5ετούς ομολόγου 1,5 έως 2 δισ. ευρώ εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους για να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού από αυτές, δήλωσε στο Reuters ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, την Τετάρτη.

Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε επιστροφή στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα μετά την σημαντική υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργείται μετά τη συμφωνία με την τρόικα.

Πάντως δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστική απόφαση για το θέμα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. «Δεν αποκλείεται να βγούμε στο α’ εξάμηνο. Αλλά μια τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Όποτε και να γίνει θα είναι μικρή έκδοση της τάξης του 1,5 με 2 δισ. ευρώ, πενταετούς ομολόγου» συμπλήρωσε.

Επίσης ο ίδιος πρόσθεσε ότι η έκδοση θα είναι δοκιμαστική και θα προετοιμάσει το έδαφος για μεγαλύτερες και περισσότερες εκδόσεις το 2015.

«Το κάνουμε για να είμαστε έτοιμοι να βγούμε κανονικά στις αγορές το 2015 και να δημιουργήσουμε ένα απόθεμα (για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών), όπως έκανε η Ιρλανδία», είπε ο αξιωματούχος.

Η Ιρλανδία, η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που βγήκε από το μνημόνιο, διέθεσε στις αρχές Ιανουαρίου 10ετές ομόλογο αποκτώντας πλήρη πρόσβαση στις αγορές. Έχει καλύψει ήδη τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2015.

Ο αξιωματούχος είπε ότι την έκδοση του πενταετούς ομολόγου ενδεχομένως να ακολουθήσει και ενός τριετούς. Δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα γίνει το 2014 ή το 2015.

Η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές από την Άνοιξη του 2010 και κατέφυγε στο μνημόνιο. Οι επίσημοι δανειστές της χώρας (ΕΕ, ΔΝΤ) έχουν διαθέσει 237 δισ. ευρώ σε έκτακτη οικονομική βοήθεια. Μετά την ανταλλαγή χρέους στις αρχές του 2012, ιδιώτες επενδυτές κρατούν ελληνικά ομόλογα αξίας 30 δισ. ευρώ περίπου με διάρκεια μεταξύ 10 και 30 ετών.

Η έκδοση θα έχει επίσης ως στόχο την τιμολόγηση του κινδύνου στις βραχυχρόνιες διάρκειες από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά και την εξομάλυνση της καμπύλης των αποδόσεων.

«Δεν μπορεί να μην έχουμε τίποτα και να πηγαίνουμε από τους 6 μήνες στην 10ετία», είπε ο αξιωματούχος.

Μία έκδοση 5ετούς ομολόγου θα βοηθούσε επίσης στην εξομάλυνση της καμπύλης αποδόσεων που αυτή τη στιγμή είναι αρνητική, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 6,81%, 19 μονάδες βάσης υψηλότερα του 30ετούς.

Στέλεχος εγχώριας τράπεζας είπε στο Reuters ότι μία έκδοση 5ετούς ομολόγου τον επόμενο μήνα θα ήταν εφικτή με επιτόκιο που θα μπορούσε να κινηθεί κοντά στο 5%. O τραπεζίτης ανέφερε ότι η ψυχολογία είναι με το μέρος της Ελλάδας μετά την συμφωνία με την τρόικα και την έξοδο της Πειραιώς στις αγορές την Τρίτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Ντέρμπι «αιωνίων» με στόχο την Ευρώπη

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κοντράρονται στην τελευταία αγωνιστική των play off, με φόντο την τρίτη θέση και την έξοδο στην Ευρώπη, λίγες μέρες πριν τους δύο τελικούς που έχουν…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024