Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στον τελικό γύρο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Στον τελικό γύρο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της τρόικας την Κυριακή για την τρέχουσα αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το βράδυ -έστω και με αστερίσκους- ή τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήμα. Το πρωί της Κυριακής οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στο ΥΠΟΙΚ το απόγευμα.

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της τρόικας την Κυριακή για την τρέχουσα αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το βράδυ -έστω και με αστερίσκους- ή τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήμα.

Το πρωί της Κυριακής οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν δίωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Οι δύο πλευρές διέκοψαν το μεσημέρι. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στο υπουργείο Οικονομικών νωρίς το απόγευμα, ενώ, κατά πάσα πιθανότητα, θα υπάρξει και συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Τη Δευτέρα ο Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει ενδεχομένως να φύγει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει πιθανότατα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, επίσης, πιθανότατα θα φύγουν τη Δευτέρα και μπορεί να επιστρέψουν ή να υπάρξει επικοινωνία με e-mail.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οριστικοποιήθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μονομερή κίνηση μετά την επικύρωση του πλεονάσματος από τη Eurostat τον Απρίλιο, διανέμοντας με τη μορφή εφάπαξ περίπου 400 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.

Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζώνθα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ωστόσο τοθέμα είναι πολύπλοκο γιατί εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ένα από τα θέματα που συζητείται με την τρόικα είναι εάν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου.

Ανοιχτά, μεταξύ άλλων, έμειναν τα θέματα των απολύσεων στο δημόσιο και της στήριξης της βιομηχανίας, ενώ πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία, σημειώθηκε στα εργασιακά, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των αρμόδιων υπουργείων.

Σε ό,τι αφορά στην υιοθέτηση των προτάσεων της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η τρόικα εμμένει στην εφαρμογή του 100% της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι είναι επιθυμία της να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα, αλλά όχι όλα όπως ακριβώς τα περιγράφει ο ΟΟΣΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι βολές ήταν 35-10 για τον Παναθηναϊκό στο game 5 και 123-78 στη σειρά!

Έσπασε όλα τα ρεκόρ σε κερδισμένες βολές ο Παναθηναϊκός- Έφτασε απόχε στις 35 είχε στη σειρά σχεδόν 26 ανά παιχνίδι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024