Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Παράταση προθεσμιών και συμψηφισμός προστίμων για αυθαίρετα σε Κεφαλονιά

Τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης, να χρησιμοποιήσουν για τη στατική ενίσχυση των ακινήτων τους το σύνολο του ειδικού προστίμου που προβλέπεται για τα αυθαίρετα, δίνει νομοθετική πρωτοβουλία. Επιπλέον, δίνεται παράταση δύο μηνών για ακίνητα που βρίσκονται στους δύο δήμους, σε όλες τις προθεσμίες του νόμου για τα αυθαίρετα, που λήγουν τον Φεβρουάριο.

Τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης, να χρησιμοποιήσουν για τη στατική ενίσχυση των ακινήτων τους το σύνολο του ειδικού προστίμου που προβλέπεται για τα αυθαίρετα, δίνει, μεταξύ άλλων, νομοθετική πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό.

Συγκεκριμένα, για ακίνητα που βρίσκονται στους δύο δήμους το σύνολο του ποσού του ειδικού προστίμου του νόμου 4178/2013 για τα αυθαίρετα -σε σχέση με το 50% που ισχύει για ολόκληρη τη χώρα- μπορεί να συμψηφίζεται με αμοιβές υπηρεσιών, εργασίες και υλικά για τη στατική επάρκεια των κατασκευών αυτών.

Επιπλέον, δίνεται παράταση δύο μηνών για ακίνητα που βρίσκονται στους εν λόγω δήμους, σε όλες τις προθεσμίες του νόμου 4178/2013 που λήγουν τον Φεβρουάριο.

Επίσης, παρατείνεται για δύο μήνες, σε ακίνητα αυτών των περιοχών, η προθεσμία μεταφοράς στις διατάξεις του νέου νόμου 4178/2013 των δηλώσεων του παλαιότερου 4014/2011, οι οποίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή βρίσκονται ακόμη σε αρχική υποβολή με πληρωμένο μόνο το σχετικό παράβολο.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε σχετικά ότι «η περιοχή χτυπήθηκε από σεισμούς και χρειάζεται την αρωγή του κράτους. Προσπαθούμε για το καλύτερο, με έμφαση στην ασφάλεια των κατασκευών».

Όπως επισήμανε ο κ. Καλαφάτης, «το πιο σημαντικό είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που εντάσσονται στο νόμο των αυθαιρέτων να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το πρόστιμο για να ενισχύσουν στατικά τα ακίνητά τους».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη διάταξη, θεσπίζονται διευκολύνσεις για την υπαγωγή και την πληρωμή δόσεων στις διατάξεις του νόμου 4178/2013, για λόγους που άπτονται στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στον δήμο Κεφαλονιάς και στο δήμο Ιθάκης, λόγω του σεισμού και απαιτούν μέτρα εκτάκτου ανάγκης.

Περαιτέρω, προς ενίσχυση του κρατικού ρόλου προστασίας της δημόσιας ασφάλειας, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού όλου του ποσού του προστίμου κατά τις διατάξεις του νόμου 4178/2013 για εργασίες και μελέτες στατικής ενίσχυσης και επάρκειας των κατασκευών.

Τέλος, όπως διευκρινίζεται, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024