Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο με επενδύσεις, τονίζουν επιχειρηματίες

Ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο με επενδύσεις, τονίζουν επιχειρηματίες

Την αναγκαιότητα της υλοποίησης επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις τόνισαν επιχειρηματίες μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό εστίασαν στην έλλειψη ρευστότητας που «πνίγει» τα τελευταία χρόνια την αγορά, αλλά και στο υψηλό κόστος δανεισμού. «Οι δίκες για τα σκάνδαλα προφανώς πρέπει να γίνουν αλλά δεν πρέπει να επισκιάζουν την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στη χώρα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ.

Την αναγκαιότητα της υλοποίησης επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις τόνισαν επιχειρηματίες μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό εστίασαν στην έλλειψη ρευστότητας που «πνίγει» τα τελευταία χρόνια την αγορά, αλλά και στο υψηλό κόστος δανεισμού.

«Οι δίκες για τα σκάνδαλα προφανώς πρέπει να γίνουν αλλά δεν πρέπει να επισκιάζουν την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στη χώρα», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ Αν.Καλλιτσάντσης, απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει το κράτος προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία.

Στο πλαίσιο της ημερίδας του ΣΕΒ για τη ρευστότητα, πρόσθεσε ότι «ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μόνο με επενδύσεις και αυτές μπορούν να προέλθουν βασικά από τον ιδιωτικό τομέα» και τόνισε την ανάγκη για αποκατάσταση της αξιοπιστίας.

Ο κ. Καλλιτσάντσης σημείωσε τη βελτίωση που έχει καταγραφεί σε σειρά από τομείς, όπως η μείωση του ελλείμματος, το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, η βελτίωση του κλίματος στις χρηματιστηριακές και στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η σημαντική μείωση του κινδύνου εξόδου από την ευρωζώνη και η σταδιακή εμπέδωση σταθερότητας και ασφάλειας στο οικονομικό περιβάλλον.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα της χρηματοδότησης παραμένει ιδιαίτερα έντονο και ζήτησε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

«Οι υγιείς επιχειρήσεις, εάν καταφέρουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, πρέπει να καταβάλουν επιτόκια της τάξης του 8- 10% κατ’ ελάχιστο, ποσοστά 3-4% υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.»

» Από την άλλη πλευρά οι ελληνικές καταθέσεις έχουν επιτόκια μόλις 1,5% υψηλότερα του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 παρατηρείται αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων στην Ελλάδα. Αντίστοιχη αποκλιμάκωση θα πρέπει να γίνει και στα επιτόκια δανεισμού», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ σημείωσε ακόμη, ότι το κόστος της προσαρμογής ήταν πολύ μεγάλο, οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν και οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων παρά τη σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί, παρουσιάζουν υστέρηση σε τομείς όπως η έλλειψη ολοκληρωμένου κτηματολογίου, η εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης, η εκτελεστότητα συμβολαίων και οι πτωχευτικές διαδικασίες.

Ο Χρήστος Γαβαλάς, γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών του Ομίλου Μυτιληναίου, σημείωσε ότι η πιστωτική ασφυξία της τελευταίας πενταετίας ήταν πρωτοφανής και οι επιχειρήσεις προσπάθησαν να την αντιμετωπίσουν μειώνοντας τα κόστη και δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές και τη διεθνοποίηση της δραστηριότητάς τους.

Επισήμανε ακόμη ως βασικά προβλήματα το ασταθές φορολογικό περιβάλλον και την απουσία διεθνών ασφαλιστικών οργανισμών για τις εξαγωγές.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της APIVITA Νίκος Κουτσιανάς πρότεινε την εφαρμογή πενταετούς στρατηγικού σχεδίου για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας που συμβάλει στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024