Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με το σταγονόμετρο η επιστροφή φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα

Με το σταγονόμετρο η επιστροφή φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα

Με το σταγονόμετρο θα γίνεται η επιστροφή φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα σύμφωνα  με όσα περιγράφονται σε απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη. Η εν λόγω απόφαση περιγράφει μια πολυεπίπεδη και γραφειοκρατική διαδικασία που προβλέπει πλήθος ελέγχων.

Με το σταγονόμετρο θα γίνεται η επιστροφή φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύμφωνα με όσα περιγράφονται σε απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Η εν λόγω απόφαση περιγράφει μια πολυεπίπεδη και γραφειοκρατική διαδικασία που προβλέπει πλήθος ελέγχων.

Συγκεκριμένα, η επιστροφή φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την αρχική ή τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος του νομικού προσώπου, θα γίνεται από το Δημόσιο, με την εξής διαδικασία:

Αρχικά θα εξετάζεται ο χρόνος υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος. Οι δηλώσεις που έχουν υποβληθεί πρώτες θα λαμβάνουν προτεραιότητα για την επιστροφή του φόρου. Η εξόφληση των εκκρεμών επιστροφών θα γίνεται κατά σειρά απόλυτης χρονικής προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εκκαθάρισης, με όσες υποθέσεις έχουν εκκαθαριστεί παλαιότερα να προηγούνται.

Εν συνεχεία χρησιμοποιώντας μέθοδο ανάλυσης κινδύνου η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέχρι το τέλος κάθε διμήνου, αρχής γενομένης από 28 Φεβρουαρίου εκάστου έτους, θα πραγματοποιεί ηλεκτρονική επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων επί των εκκρεμών επιστροφών σχετικά με τη συμμόρφωση των φορολογουμένων και τη συμφωνία των αιτούμενων προς επιστροφή ποσών με τα δεδομένα των υποβαλλόμενων δηλώσεων. Από την ανάλυση κινδύνου θα προκύπτουν τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία ένα πλήθος επιστροφών φόρου θα δοθεί κατόπιν διενέργειας ελέγχου και ένα πλήθος επιστροφών φόρου θα δοθεί άμεσα χωρίς την διενέργεια ελέγχου.

Στο επόμενο βήμα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα δημιουργεί δύο αρχεία τα οποία θα αποστέλλονται στις αρμόδιες Εφορίες. Το πρώτο αρχείο θα περιλαμβάνει τις επιστροφές που διεκπεραιώνονται χωρίς έλεγχο και το δεύτερο αρχείο θα περιλαμβάνει τις επιστροφές για τις οποίες απαιτείται έλεγχος. Το πρώτο αρχείο θα αποστέλλεται στην ΔΟΥ που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ενώ το δεύτερο αρχείο θα αποστέλλεται στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της δήλωσης φορολογίας.

Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια ο προϊστάμενος της εφορίας θα πρέπει να προβεί σε έρευνα για να διαπιστώσει μήπως έχει ήδη εκδοθεί Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης μέσω του υποσυστήματος των εσόδων ή έχει εκδοθεί χειρόγραφο Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι επιστροφές ως εκκρεμείς. Θα πρέπει π.χ να ερευνάται στην τυχόν επιστροφή των ποσών εάν συμπεριλαμβάνεται και προκαταβολή προηγούμενου έτους (κωδικός εντύπου δήλωσης 008) και το νομικό πρόσωπο είχε πραγματοποιήσει αλλαγή έδρας και αρμόδιας Δ.Ο.Υ ή εάν κατόπιν μερικού ή πλήρους ελέγχου έχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου. Η σημαντικότητα αυτής της έρευνας συνίσταται στην αποφυγή της διπλής έκδοσης Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης με συνέπεια την διπλή εκταμίευση του επιστρεφόμενου ποσού.

Αφού ο προϊστάμενος διενεργήσει τη σχετική έρευνα στην περίπτωση επιστροφών που περιλαμβάνονται στο πρώτο αρχείο, εφόσον κρίνει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος πριν την επιστροφή, λόγω παραβατικής συμπεριφοράς, αιτείται την διενέργεια ελέγχου (ανάλογα με τη βαρύτητα της παραβατικής συμπεριφοράς), με πλήρη, σαφή και τεκμηριωμένη αιτιολογία. Ειδικά μόλις λάβει το πρώτο αρχείο (επιστροφές χωρίς έλεγχο) θα διενεργεί έρευνα για όλους τους συμπεριλαμβανομένους ΑΦΜ για τυχόν ύπαρξη πληροφοριών, θα τις αξιολογεί και θα στέλνει στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου εντός πέντε εργασίμων ημερών.

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τη ΔΟΥ παραλαβής της δήλωσης και σε περίπτωση που το αίτημα εγκριθεί, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ με ευθύνη του θα ενημερώσει τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ Ελέγχου. Σε κάθε περίπτωση αξιολογούνται οι διαθέσιμες πληροφορίες που έχουν φτάσει στη ΔΟΥ και δεν αναζητούνται π.χ. δελτία πληροφοριών ή εκθέσεις που δεν είναι σε γνώση της Υπηρεσίας κατά το χρόνο αξιολόγησης των αιτήσεων.

Το εν λόγω αρχείο θα επιστρέφεται από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΔΕ στις εφορίες με ένδειξη έγκρισης ή απόρριψης της κάθε υπόθεσης εντός πέντε εργασίμων ημερών. Περαιτέρω, θα εκδίδονται εντολές ελέγχου για τις εγκεκριμένες υποθέσεις και θα διενεργείται ο έλεγχος.

Οι προϊστάμενοι των εφοριών υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν την επιστροφή συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης/ συμψηφισμού για όσες υποθέσεις δεν απαιτείται έλεγχος, εντός 30 ημερών από την παραλαβή του αρχείου και στη συνέχεια να ενημερώσουν τη γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων απολογιστικά.

Ακόμη, υποχρεούνται να διενεργήσουν μερικό έλεγχο (εφόσον απαιτείται) και να πραγματοποιήσουν την διαδικασία επιστροφής ή συμψηφισμού. Για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που έχουν υποβληθεί μέχρι 31/12/2013, η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης/ συμψηφισμού από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου. Για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθούν από 01/01/2014, εντός 60 ημερών συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης/ συμψηφισμού από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Στην περίπτωση που από τον ανωτέρω έλεγχο κριθεί απαραίτητο να διενεργηθεί πλήρης έλεγχος, αυτός ολοκληρώνεται, εκταμιεύεται/συμψηφίζεται εντός 4 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη λήξη του φορολογικού έτους, από τους δικαιούχους που έτυχαν επιστροφής χωρίς έλεγχο, επιλέγεται δείγμα, για τη διενέργεια ελέγχου.

Οι αρμόδιες ΔΟΥ μετά την παραλαβή ή έκδοση του Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης προβαίνουν άμεσα στην καταβολή του φόρου. Είτε το επιστρεφόμενο ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση, συμψηφίζεται με χρέη του δικαιούχου προς το Δημόσιο, είτε αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση εντός 10 ημερών προκειμένου ο φορολογούμενος να προσέλθει στη ΔΟΥ για την είσπραξη του ποσού προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά πληρωμής. Η αποπληρωμή στους δικαιούχους των προς επιστροφή ποσών και για ποσά έως 300.000 ευρώ πραγματοποιείται άμεσα από τη ΔΟΥ μετά την προσκόμιση των προαναφερόμενων δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχάρη τα ποσά των ήδη διαμορφωμένων εκκρεμών επιστροφών, που θα έχουν σωρευτεί μέχρι την πλήρη εφαρμογή της παρούσας διαδικασίας, θα εκταμιευτούν, με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2012-2016.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024