Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Τροχοπέδη για μια δεκαετία το χρέος για την κυπριακή οικονομία

ΔΝΤ: Τροχοπέδη για μια δεκαετία το χρέος για την κυπριακή οικονομία

Η μείωση του χρέους της Κύπρου θα είναι επίπονη και μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην οικονομία της για μια δεκαετία, προειδοποίησε το ΔΝΤ, στην έκθεσή του που πιστοποιεί την πρόοδο της Μεγαλονήσου στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το Ταμείο διαπίστωσε στη δεύτερη έκθεση ότι το πρόγραμμα βαίνει καλώς και ότι η ύφεση αποδεικνύεται κάπως ηπιότερη από ό,τι προβλεπόταν, διατηρώντας πάντως την πρόβλεψή του για σωρευτική πτώση του ΑΕΠ κατά 13% στην περίοδο 2013-2014.

Η μείωση του χρέους της Κύπρου θα είναι επίπονη και μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην οικονομία της για μια δεκαετία, προειδοποίησε το ΔΝΤ, παράλληλα με έκθεσή του που πιστοποιεί την πρόοδο της Μεγαλονήσου στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Κύπρος ακολουθεί τριετές μνημόνιο, ως προϋπόθεση της οικονομικής της διάσωσης από τους διεθνείς δανειστές, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο διαπίστωσε στη δεύτερη έκθεση προόδου της Κύπρου ότι το πρόγραμμα προσαρμογής βαίνει καλώς και ότι η ύφεση αποδεικνύεται κάπως ηπιότερη από ό,τι προβλεπόταν.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε νωρίς το Δεκέμβριο την πρόβλεψή του για τη φετινή συρρίκνωση του κυπριακού ΑΕΠ στο 7,7% από 8,7% προηγουμένως. Διατήρησε, πάντως, την πρόβλεψή του για σωρευτική πτώση του ΑΕΠ κατά 13% στην περίοδο 2013-2014.

Η σταδιακή αποπληρωμή χρεών πρόκειται να φρενάρει την οικονομία της Κύπρου για τουλάχιστον πέντε χρόνια, πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χρέος τους καλούνται να μειώσουν ταυτόχρονα ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Το συνολικό χρέος τους ανερχόταν στα τέλη του 2012 στο 280% του ΑΕΠ -ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ευρωζώνη.

«Η απομόχλευση αναμένεται να είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαριά «καμπάνα» από την UEFA στον ΠΑΟΚ!

Η UEFA έριξε βαρύ χρηματικό πρόστιμο στον ΠΑΟΚ αλλά και ποινή μετακίνησης των φιλάθλων του στο πρώτο εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι της νέας σεζόν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024