Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Ολομέλεια η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς

Στην Ολομέλεια η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς. Η συζήτηση ξεκίνησε με ένταση, τόσο λόγω της διαδικασίας του κατεπείγοντος όσο και λόγω της διάταξης για τα υπέρογκα πρόστιμα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που συμπεριέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, η οποία τελικά δεν αποσύρεται. 

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς. Η συζήτηση ξεκίνησε με ένταση, τόσο λόγω της διαδικασίας του κατεπείγοντος όσο και λόγω της διάταξης για τα υπέρογκα πρόστιμα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που συμπεριέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, η οποία τελικά δεν αποσύρεται.

    Η συζήτηση ξεκίνησε με ένταση, τόσο λόγω της διαδικασίας του κατεπείγοντος που ακολουθείται, όσο και για τη διάταξη του υπουργού Οικονομικών για τα πρόστιμα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η οποία τελικά δεν αποσύρεται.

    Ενδεικτική, άλλωστε, του κλίματος που είχε διαμορφωθεί είναι η παρέμβαση, στην οποία προχώρησε από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, ζητώντας από τον Γ.Στουρνάρα να αλλάξει τη διάταξη που προβλέπει την επιβολήεξοντωτικών προστίμωνσε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Πάντως, το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε βελτιωτικές αλλαγές. Στις νέες ρυθμίσεις που κατέθεσε ο κ. Χατζηδάκης προβλέπεται μεταξύ άλλων:

    • Αύξηση του χρονικού διαστήματος μέχρι 3 μήνες που έχει ο δανειολήπτης για να καταβάλει τη δόση.
    • Στους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται από το 30% στο 20% η ελάχιστη καταβαλλόμενη δόση του δανείου.
    • Αυξάνεται το όριο του οικογενειακού εισοδήματος από 15.000 ευρώ στα 20.000 με δόση 10% για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.


      Με την έναρξη της συζήτησης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ζήτησαν να αποσυρθούν όλες οι άσχετες διατάξεις που έχουν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο. Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκη Βορίδη αντίτεινε ότι διαμαρτύρονται για να προκαλέσουν εντυπώσεις.

      Πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την διαδικασία κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση και ζήτησε να αποσυρθούν τα για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία, όπως είπε, «αφορούν τα τοκογλυφικά πρόστιμα φωτιά».

      Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς, που διαμαρτυρήθηκε για την διαδικασία του κατεπείγοντος και μίλησε για «νομοσχέδιο καρμανιόλα».

      Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος ζήτησε να παραμείνουν μόνο τα άρθρα για τους πλειστηριασμούς σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όταν πρόκειται να κουρσέψει το βιοτικό επίπεδο του λαού, χρησιμοποιεί την διαδικασία του κατεπείγοντος.

      Την απόσυρση όλων των άσχετων διατάξεων ζήτησε από την ΔΗΜΑΡ ο Νίκος Τσούκαλης.

      Απαντώντας, ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε παραβίαση του κανονισμού το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αναφέρεται στην ουσία του σ/ν πριν αρχίσει η συζήτηση του και υπαινίχθηκε ότι αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων.

      Οι τοποθετήσεις των εισηγητών

      Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για δημαγωγία, τονίζοντας ότι οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να τελούν υπό ομηρία στην οποία βρίσκονται τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, υπερασπίστηκε το νόμο Κατσέλη ενώ επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη ενός κανονιστικού συστήματος με σαφή κοινωνικά κριτήρια που θα αντιμετωπίζει το σύνολο των δανειοληπτών. Επανέλαβε, επίσης την πρόταση του κόμματος του, τα κόκκινα δάνεια να μεταφερθούν σε ένα δημόσιο φορέα με έναν μηχανισμό διαχείρισης τους.

      Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς έκανε λόγο για «ρεαλιστική, υπολογισμένη και δίκαιη λύση με κοινωνική ευαισθησία», τονίζοντας ότι όποιος δεν την ψηφίσει θα προστατεύσει μόνο αυτόν που πραγματικά μπορούσε και δεν πλήρωνε.

      Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα του ζήτησε, και αναμένει να το δει να γίνεται και στην πράξη, ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές. Ταυτόχρονα έδωσε έμφαση στο άρθρο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποσυρθεί η τοκογλυφική αντίληψη του δημοσίου απέναντι στους δανειολήπτες που αδυνατούν αντικειμενικά να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία.

      Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει «το μοντέλο οικονομικής πολιτικής που μας σέρνει στο βούρκο», ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του και για τη δημιουργία Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που θα έχει, όπως είπε, έδρα το Λουξεμβούργο ενώ δεν θα υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο.

      «Είναι μια σκόπιμη, ανήθικη και άδικη ρύθμιση. Εμείς δεν συνηγορούμε σε αυτό το αίσχος και στο έγκλημα, στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας» υπογράμμισε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Αρτεμης Ματθαιόπουλος.

      Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά κρύβεται πίσω από το κατεπείγον για να φέρει εκβιαστικά διατάξεις επαχθείς, όπως οι προσαυξήσεις προστίμων που έχουν σοβαρά έως και αντισυνταγματικά προβλήματα». «Οι ρυθμίσεις για αναστολή των πλειστηριασμών είναι μεν ένα πρώτο βήμα αλλά χρειάζονται βασικές αλλαγές ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα δικαίου στους πολίτες» κατέληξε.

      Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για απελευθέρωση των πλειστηριασμών και πρόσθεσε ότι κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη στα κεφάλια των δανειοληπτών ενισχύεται το τραπεζικό σύστημα.

      «Είναι πολυτέλεια ή δικαίωμα η κάθε λαϊκή οικογένεια να έχει ένα σπίτι να μένει να έχει, υγεία, παιδεία. Είστε ανελέητοι. Θα μείνετε ως κυβέρνηση των μαζικών πλειστηριασμών» σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Διαμαντάκου.

      Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

      Sports in

      Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

      Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

      Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

      in.gr | Ταυτότητα

      Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

      Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

      Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

      Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

      Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

      ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

      Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

      ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

      Σάββατο 27 Απριλίου 2024