Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απορρίφθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας για το φόρο ακινήτων

Απορρίφθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας για το φόρο ακινήτων

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατά την συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και η οποία υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και από ανεξάρτητους βουλευτές. «Θέλετε να τα παραδώσετε όλα» είπε ο Π.Καμμένος. Για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών μίλησε ο Χρ.Σταϊκούρας. «Η κυβέρνηση θέλει να εξευτελίσει τη Βουλή» τόνισε ο Π.Λαφαζάνης. Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατά την συζήτηση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και η οποία υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ και από ανεξάρτητους βουλευτές.

Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους, ενώ η ψηφοφορία θα γίνει αύριο, Παρασκευή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης είπε ότι τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης «είναι περί διαγραμμάτων» και ότι «η υπερβολική χρήση του δικαιώματος που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για να τίθενται ζητήματα αντισυνταγματικότητας» έχει οδηγήσει σε υπερβολές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στ.Κοντονής τόνισε ότι «η ένσταση είναι νόμω βάσιμη και ουσία βάσιμη» αφού, όπως είπε, «όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας κάτω από 200.000 ευρώ πλήρωναν το «χαράτσι» που το ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματικό με τον όρο ότι είναι προσωρινό και εσείς τώρα το κάνετε μόνιμο», ενώ πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο προωθούνται «φοροελαφρύνσεις για την μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ τους αδύναμους τους χαρατσώνετε».

Υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκε και το ΚΚΕ, όπως και η ΔΗΜΑΡ, ενώ σε παρέμβασή του ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος αν και πήρε αποστάσεις από τα υπόλοιπα κόμματα που ήγειραν θέμα αντισυνταγματικότητας, έθεσε μια σειρά ζητημάτων τα οποία αντίκεινται στο Σύνταγμα. Μεταξύ αυτών η συνταγματική πρόβλεψη ότι η φορολόγηση αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

Νωρίτερα και ο Προκόπης Παυλόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, είχε επισημάνει ενδεχόμενα προβλήματα συνταγματικότητας -που αφορούν τις γενικές αρχές της φορολογίας και την αρχή της ισότητας, κυρίως ενώπιον των δημόσιων βαρών- γενικώς του φόρου επί των ακινήτων.

Ωστόσο, η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Καμμένος: Θέλετε να τα παραδώσετε όλα

«Εκτελείτε τον ελληνικό λαό» είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος, επισημαίνοντας ότι τα εισοδήματα των πολιτών είναι επί της ουσίας μικρότερα από τον συνολικό φόρο ακινήτων που επιβάλλεται.

«Με την βαριά φορολόγηση ακόμα και των χωραφιών αυτό που θα καταφέρετε είναι να ερημώσετε τη χώρα» πρόσθεσε, διερωτώμενος: «Θέλετε να τα παραδώσετε όλα;».

Σταϊκούρας: Δίκαιη η κατανομή των φορολογικών βαρών

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας είπε: «Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς με το ότι η ακίνητη περιουσία πρέπει να φορολογείται, όπως συμβαίνει και σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες. Το ζήτημα είναι η φορολόγησή της να διαπνέεται από λογική και δικαιοσύνη».

Σημείωσε ότι «η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας των ακινήτων στοχεύει στην καθολική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή στη φορολόγηση όλων των ακινήτων που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ανεξαρτήτως της ηλεκτροδότησης ή μη, διευρύνοντας καθοριστικά με τον τρόπο αυτό τη φορολογητέα ύλη, με συνέπεια τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και θα προσέθετα και τη χαμηλότερη σε σχέση με αυτό που είχαμε δεσμευτεί στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για τη φορολόγηση ακίνητης περιουσίας».

Λαζαρίδης: Η αντιπολίτευση καλλιεργεί αρνητικές προσδοκίες

Ο βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Χρ. Λαζαρίδης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «καλλιεργεί αρνητικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν παταγωδώς». Όπως είπε, η φορολογική επιβάρυνση για το 2014 θα είναι όση ήταν και το 2013. «Και επειδή γίνεται διεύρυνση φορολογικής βάσης οι πολύ περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα. Το 90% που έχουν μόνο ένα ακίνητο κτίσμα θα πληρώσουν λιγότερο οπωσδήποτε. Αυτοί που πλήρωσαν ΦΑΠ είναι το 10% από τους οποίους οι μισοί δεν θα πληρώσουν τίποτα», συμπλήρωσε.

Αργότερα ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Βλάχος πήρε αποστάσεις από την επιχειρηματολογία του κ. Λαζαρίδη λέγοντας ότι «η σύγκριση δεν μπορεί να γίνεται με το πέρυσι αλλά με τα προηγούμενα χρόνια», υπενθυμίζοντας ότι έχει επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση («χαράτσι»). «Θα ήταν πιο σωστό να λέμε ότι το 2014 θα ζητάμε όσα ζητούσαμε γιατί το επιβάλλουν οι συνθήκες», τόνισε ο κ. Βλάχος, υπογραμμίζοντας ότι «ναι μεν είναι ενιαίος ο φόρος ακινήτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι δίκαιος».

Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση θέλει να εξευτελίσει τη Βουλή

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι «μας ανακοινώθηκε πως αύριο Παρασκευή το πρωί θα συνέλθει η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να συζητήσει το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς το οποίο ακόμα δεν έχουμε λάβει για να το μελετήσουμε».

«Πώς θα το δικαιολογήσουμε στον ελληνικό λαό;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι έτσι «επιτείνεται ένα κλίμα σε βάρος του ίδιου του κοινοβουλευτισμού και υπονομεύεται η Δημοκρατία».

«Με αυτές τις μεθόδους που είναι μια οιονεί πραξικοπηματική διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν βγαίνουμε από την κρίση» πρόσθεσε, ενώ αναφερθείς στον φόρο ακινήτων, είπε ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι: «Μια μεγάλη αρπαχτή στην ακίνητη περιουσία των μικρο-μεσαίων ελλήνων, διότι πρόκειται περί καταλήστευσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024