Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Με την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ κλειδώνουν η δόση και ο στόχος των απολύσεων

Πριν από τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί η εκκρεμούσα δόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς έχει κλειδώσει η συμφωνία με την τρόικα για το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), που αποτελούσε το μοναδικό «ανοικτό» προαπαιτούμενο.

Πριν από τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί η εκκρεμούσα δόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , καθώς έχει κλειδώσει η συμφωνία με την τρόικα για το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), που αποτελούσε το μοναδικό «ανοικτό» προαπαιτούμενο.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ συμφώνησαν με την κυβέρνηση σε πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου και προβλέπει τη διατήρηση ενός μόνο εργοστασίου των ΕΑΣ από τα πέντε που διαθέτει συνολικά η εταιρεία με διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας δοκιμαστικά για 12 μήνες.

Σημειώνεται πως η τρόικα πέρασε τη θέση της για μείωση του προσωπικού των ΕΑΣ στο 1/4 και έτσι από τους 800 περίπου εργαζόμενους θα παραμείνουν μόλις 200 άτομα. Έτσι, θα απολυθούν τουλάχιστον 600 υπάλληλοι οι οποίοι και θα προσμετρήσουν στο μνημονιακό στόχο των 4.000 απολύσεων εντός του 2014.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης για τη διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα των ΕΑΣ έγκειται στο γεγονός ότι εκκρεμούν παραγγελίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επιδιώκει μέσα στο 12μηνο να επιστρέψει η εταιρεία στην κερδοφορία, ώστε τα ΕΑΣ να μην κλείσουν και να μην απορροφηθούν από την ΕΑΒ (το εναλλακτικό πλάνο).

Όπως δήλωσε στο in.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το θέμα είναι ήδη ενημερωμένο το Eurogroup Working Group το οποίο και θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, αμέσως μετά το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως ήδη τα υπόλοιπα τρία προαπαιτούμενα, ήτοι η τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και η ψήφιση του Κώδικα περί Δικηγόρων έχουν εκπληρωθεί.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024