Πέμπτη 16 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία ΟΛΠ και Cosco για επενδύσεις 230 εκατ. ευρώ

Συμφωνία ΟΛΠ και Cosco για επενδύσεις 230 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για νέες επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε επισήμως την Τρίτη από το υπουργείο Ναυτιλίας. Για τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα της κρίσης έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτης. Σύμφωνα με το υπουργείο αναμένεται να δημιουργηθούν άμεσα 700 νέες θέσεις εργασίας και 1.500 έμμεσα, ενώ θα διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού του Πειραιά.

Η συμφωνία μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ για νέες επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε επισήμως την Τρίτη από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Για τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα της κρίσης έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σύμφωνα με το υπουργείο αναμένεται να δημιουργηθούν άμεσα 700 νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά και 1.500 έμμεσα, ενώ θα διασφαλιστεί η αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού του Πειραιά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις «για το Σχέδιο Συμφωνητικού Β΄ Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του 2008 μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ. Η συμφωνία έρχεται να επιστεγάσει το Μνημόνιο Συνεργασίας και το Πρακτικό Διαδικασιών, το οποία είχαν προσυπογράψει τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2013, οι δύο πλευρές».

Η συμφωνία, όπως τονίζεται, «αφορά επενδύσεις ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ για (α) την κατασκευή και εκμετάλλευση του Δυτικού Προβλήτα III του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ ΑΕ από τη ΣΕΠ ΑΕ, (β) την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ του Προβλήτα Πετρελαιοειδών και (γ) την αναβάθμιση με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό των Προβλητών II και Ανατολικού Προβλήτα ΙΙΙ ΣΕΜΠΟ.»

» Απόρροια της επένδυσης είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον Πειραιά και η μετάβαση του λιμανιού του Πειραιά σε τροχιά περαιτέρω ανάπτυξης στο διεθνές περιβάλλον».

Σημειώνεται ακόμη ότι «με την εκτέλεση των έργων αυτών και την εγκατάσταση Γερανογεφυρών Super – Super Post Panamax, o Πειραιάς καθίσταται λιμάνι-κόμβος εξυπηρέτησης και πλοίων νέας γενιάς, ενώ η δυναμικότητα των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ ΑΕ αυξάνεται από 3.700.00 TEU σε 6.200.00 TEU».

Παράλληλα επισημαίνεται πως «τα ανταλλάγματα στον ΟΛΠ ΑΕ (ενοίκιο) επί του τζίρου της ΣΕΠ παραμένουν αμετάβλητα (21% μέχρι το 2016 και 24,5% από το 2017), ενώ την αναστολή υπό όρους του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος, αντισταθμίζει η αυξημένη, ετήσια, εγγυημένη δυναμικότητα (4.750.000 TEU) των υπό διαχείριση προβλητών από τη ΣΕΠ ΑΕ».

Όλα τα έργα θα κατασκευασθούν με αδειοδοτήσεις υπό την διευθύνουσα εποπτεία και τον έλεγχο του ΟΛΠ AE.

Δηλώσεις Μ.Βαρβιτσιώτη

Ο υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε σχετικά ότι «το λιμάνι του Πειραιά μπαίνει σε μία νέα αποχή. Η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που πολεμήθηκε όσο καμία άλλη στο παρελθόν, αποδίδει τεράστια οφέλη για την χώρα μας. Διότι, σήμερα, διπλασιάζουμε το ύψος της επένδυσής με ακόμα 230 εκατομμύρια. Διπλασιάζουμε τις θέσεις εργασίας, δημιουργώντας άλλες οκτακόσιες νέες θέσεις εργασίας και άλλες περίπου χίλιες πεντακόσιες έμμεσες θέσεις εργασίας, ανθρώπων, δηλαδή, που θα απασχοληθούν γύρω από τη λειτουργία αυτής της επένδυσης».

Συμπλήρωσε ακόμη πως «πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα της κρίσης και αποδεικνύει ότι η εικόνα της χώρας μας αλλάζει και ότι με συστηματική δουλειά η ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τον Πειραιά μητροπολιτικό λιμάνι της Μεσογείου για τα επόμενα 25 χρόνια».

Στην ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με την οποία γνωστοποιεί την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Σχέδιο Συμφωνητικού Β΄ Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του 2008 μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και ΣΕΠ ΑΕ, σημειώνεται πως «ήδη με απόφαση του ΔΣ του ΟΛΠ ΑΕ το Σχέδιο Συμφωνητικού αποστέλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και γνωστοποιείται στη DG Comp της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συνέχεια, το κείμενο αυτό θα προωθηθεί στις Γενικές Συνελεύσεις των δύο εταιριών και κατόπιν στη Βουλή των Ελλήνων για ψήφιση».

Όλα τα έργα, όπως αναφέρεται, θα κατασκευασθούν με αδειοδοτήσεις υπό την διευθύνουσα εποπτεία και τον έλεγχο του ΟΛΠ AE.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι 10 πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο: Πέμπτος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι αθλητές στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού περιοδικού Forbes, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να είναι πολύ ψηλά στη λίστα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 16 Μαϊου 2024