Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μετά τα Χριστούγεννα η ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας

Η εκκρεμότητα σχηματισμού της νέας κυβέρνησης συνεργασίας στην Γερμανία μεταθέτει για τις αρχές Ιανουαρίου του 2014 την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την τρόικα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Δύο ραντεβού την Τρίτη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας, στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα. Όλα τα σενάρια και οι κρίσιμες ημερομηνίες για την χώρα.

Η εκκρεμότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στην Γερμανία μεταθέτει για τις αρχές Ιανουαρίου 2014 την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την τρόικα.

Καθώς το πιο σημαντικό ζήτημα της τρέχουσας αξιολόγησης συνδέεται με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 ύψους 5,5 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τα στελέχη της τρόικα και ειδικά οι εκπρόσωποι της ΕΕ και της ΕΚΤ αναμένουν τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στην Γερμανία, προκειμένου να λάβουν το «ΟΚ» για το σύνολο των αποφάσεων.

Στη διπλή συνάντηση που θα έχει την Τρίτη το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα (στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα) θα καταδειχθεί το βάθος χρόνου που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος.

Μιλώντας στο in.gr στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε: «Την Τρίτη θα δούμε και το πόσο χρόνο θα απαιτήσει η ολοκλήρωση του νέου αυτού γύρου αποτίμησης του προγράμματος. Θα μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα.»

Μείζον θέμα το χρηματοδοτικό κενό

Σε κάθε περίπτωση στο Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου θα υπάρξουν αποσαφηνίσεις για το ελληνικό πρόγραμμα -αρμοδίως- από τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και ένα εκ των ζητημάτων που θα ξεκαθαρίσει είναι και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Αν και κρίσιμα χρονικά ορόσημα θεωρούνται το έκτακτο Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου και το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, ωστόσο από ό,τι διαφαίνεται η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε ύστερο χρόνο.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί οι εκκρεμότητες σχετικά με τον προϋπολογισμό 2014 να έχουν κλειδώσει έως τις 21 Νοεμβρίου οπότε θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στόχος είναι στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου όπου θα εξετασθούν τα προσχέδια για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα να κατέλθει με ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που θα φέρει και την έγκριση της τρόικα.

Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να προβλέπει και την κατάθεση συμπληρωματικού Προϋπολογισμού στα μέσα του επόμενου έτους, κάτι που δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αλλά δεν αποκλείεται, ειδικά στην περίπτωση που τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα αποδειχθούν στην πορεία ανεπαρκή για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Αν και το αρχικό σενάριο προέβλεπε πως στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου η ελληνική πλευρά και η τρόικα θα παρουσίαζαν τις προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 ύψους 5,5 δισ. ευρώ, το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί ο γερμανικός συνασπισμός και η γερμανική βουλή δεν μπορεί να αποφασίσει για το εάν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ή επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος, δείχνει ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν το πιθανότερο στις αρχές του 2014.

Με την προϋπόθεση ότι το Eurogroup θα εγκρίνει τις αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του 2014, που όπως όλα δείχνουν θα καλυφθεί από μέρος των αδιάθετων 10,7 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα συνεδριάσει το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αποφασίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Έως ότου υπάρξουν αποφάσεις για το ζήτημα αυτό το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα εξετασθεί στο ΔΣ του Ταμείου.

«Ελεγχόμενες» οι ταμειακές ανάγκες

Η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου αποτελεί και την «βαλβίδα ασφαλείας» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Κανονικά έως το τέλος του έτους θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 5,4 δισ. ευρώ από τα δάνεια της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ.

Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι από αυτά τα χρήματα να εισρεύσει μόλις το 1 δισ. ευρώ της δόσης του Σεπτεμβρίου -και αυτό εντός του Δεκεμβρίου – μετά από σχετική έγκριση του Eurogroup Working Group.

Σημειώνεται πως στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 1,05 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα εντός του Νοεμβρίου το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 670 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβάλει ακόμη 380 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο.

Το μεγάλο πρόβλημα θα ανακύψει στις 11 Ιανουαρίου 2014 όταν και θα πρέπει να αποπληρωθούν αφενός ελληνικά ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αφετέρου ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες ύψους 197 εκατ. ευρώ.

Εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα μπορούσε να διαχειρισθεί τις δανειακές υποχρεώσεις και τις εσωτερικές ανάγκες έως τον Φεβρουάριο 2014, αλλά ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του εν λόγω μήνα η κατάσταση θα ήταν οριακή.

Πάντως, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν λάμβανε την δόση των 5,4 δισ. ευρώ έως τον Ιανουάριο και της επιτρεπόταν παραλλήλως να κάνει χρήση του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι άμεσα διαθέσιμο στην Τράπεζα της Ελλάδος (περίπου 3 δισ. ευρώ, εκ συνόλου 10,7 δισ. ευρώ) τότε θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις έως τις 30 Μαΐου περίπου.

Τον Μάϊο 2014 ωριμάζουν ομόλογα ύψους 4,1 δισ. ευρώ που βρίσκονται στην ΕΚΤ, ενώ πρέπει να καταβληθεί και η δόση προς το ΔΝΤ ύψους 694 εκατ. ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως το επόμενο 8μηνο δεν θα υπάρξουν τριβές στις σχέσεις με την ΕΕ, θέση που εδράζουν στο ότι η Ελλάδα θα έχει την προεδρία του Συμβουλίου, αλλά και στο γεγονός πως οι Ευρωεκλογές του Μαίου και η εκλογή της νέας Κομισιόν -και βεβαίως του νέου προέδρου- δημιουργούν ευαίσθητες πολιτικές ισορροπίες.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024