Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πιθανή μια περίοδος χαμηλού πληθωρισμού τονίζει ο Μ.Ντάγκι

Πιθανή μια περίοδος χαμηλού πληθωρισμού τονίζει ο Μ.Ντάγκι

Τον κίνδυνο η ευρωζώνη να βιώσει παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι, εξηγώντας την απόφαση-έκπληξη για μείωση του επιτοκίου στο 0,25%. Η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πτωτικούς κινδύνους και η ανάκαμψη να είναι αδύναμη και ευάλωτη, είπε. Επανέλαβε δε τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει προσαρμοστική για όσο χρειαστεί.

Τον κίνδυνο η ευρωζώνη να βιώσει παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, επισήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξηγώντας την απόφαση-έκπληξη για μείωση του επιτοκίου στο 0,25%, από 0,5%. Ακόμη η ΕΚΤ παρέτεινε τουλάχιστον ως τον Ιούλιο του 2015 τη δυνατότητα των τραπεζών να αναχρηματοδοτούνται από αυτή χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς, προκειμένου να αποτρέψει την ανακοπή της οικονομικής ανάκαμψης.

Η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πτωτικούς κινδύνους και η ανάκαμψη να είναι αδύναμη και ευάλωτη, είπε πρόεδρος της ΕΚΤ.

Επανέλαβε δε τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει προσαρμοστική για όσο χρειαστεί.

«Αυτή η απόφαση είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις (forward guidance) τον Ιούλιο του 2013, με δεδομένες τις τελευταίες ενδείξεις για περαιτέρω μείωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη μεσοπρόθεσμα, που ξεκινούν από τα σημερινά χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού κάτω του 1%» εξήγησε ο Μ.Ντράγκι.

«Ίσως βιώσουμε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, ενώ θα ακολουθήσει μια σταδιακή ανοδική κίνησή του προς το επίπεδο του 2% ή και χαμηλότερα» είπε ο Ντράγκι και πρόσθεσε: «κατ’αναλογία, η νομισματική μας πολιτική θα παραμείνει προσαρμοστική για όσο χρειαστεί».

Τόνισε πάντως ότι δεν υπάρχει απειλή ευρύτερου αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

«Μετά την σημερινή μείωση των επιτοκίων, το διοικητικό συμβούλιο αναθεώρησε τις προβλέψεις που έδωσε τον Ιούλιο και επιβεβαίωσε ότι συνεχίζει να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο» ανέφερε ακόμη.

Ο κ. Ντράγκι επισήμανε ότι μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δεν υπήρχε διαφωνία για την ανάγκη δράσης, αλλά για τη χρονική στιγμή όπου θα πρέπει να αναληφθεί.

«Θα έλεγα ότι η σημερινή συζήτηση ήταν σε πλήρη συμφωνία με την ανάγκη δράσης. Αλλά υπήρχαν διαφορές για το πότε έπρεπε να δράσουμε. Μια σημαντική πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου επισήμανε ότι επαρκούν οι ενδείξεις που δείχνουν μια διευρυμένη και παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού»

» Άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υποστήριξαν ότι τα στοιχεία τον επόμενο μήνα μπορεί να περιέχουν πληροφορίες και έτσι επέλεξαν να κρατήσουν την άποψή τους για τον επόμενο μήνα» εξήγησε.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε να συνεχίσει να διεξάγει τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (MROs) μέσω διαδικασιών σταθερού επιτοκίου και με πλήρη κατανομή για όσο χρειαστεί και τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Ιουλίου του 2015.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Ντράγκι, «έχουμε ένα ολόκληρο φάσμα μέσων που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε πριν φθάσουμε στο κατώτερο όριο … θεωρητικά θα μπορούσαμε ακόμη και να μειώσουμε περαιτέρω το επιτόκιο».

Σταδιακή η ανάκαμψη

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να περιμένει σταδιακή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το επόμενο διάστημα, αν και με βραδύ ρυθμό, ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

«Το προϊόν αναμένεται να ανακάμψει με βραδύ ρυθμό, ιδίως λόγω της σταδιακής βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης την οποία στηρίζει η διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο Ντράγκι.

«Επιπλέον, η οικονομική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να ωφεληθεί από τη σταδιακή ενίσχυση της εξωτερικής εξαγωγικής ζήτησης. Επιπροσθέτως, οι συνολικές βελτιώσεις που έχουν επέλθει στις χρηματοπιστωτικές αγορές από το καλοκαίρι φαίνεται ότι επηρεάζουν σταδιακά την πραγματική οικονομία, όπως αναμένεται να γίνει και από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση. Επιπλέον, τα πραγματικά εισοδήματα ωφελήθηκαν πρόσφατα από τα γενικώς χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού» πρόσθεσε.

Σημείωσε ωστόσο ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή και οι αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ποντένσε «ζωγράφισε» σαν τον Ζιοβάνι

Η «μαγεία» που πρόσφερε απλόχερα και σήμερα ο Πορτογάλος εξτρέμ είχε κάτι από τα μυθικά κόλπα του Βραζιλιάνου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024