Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υπουργείο Εργασίας: Ουσιαστική συζήτηση με την τρόικα για τα Ταμεία

Υπουργείο Εργασίας: Ουσιαστική συζήτηση με την τρόικα για τα Ταμεία

Στο επίκεντρο της συζήτησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα βρέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει δοθεί προς διαβούλευση, τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και οι πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση εσόδων για τα Ταμεία. «Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση» σε καλό κλίμα είπαν στελέχη του υπουργείου. Ο διάλογος θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα βρέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει δοθεί προς διαβούλευση, τα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και οι πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση εσόδων για τα Ταμεία.

Η συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00, έγινε σε καλό κλίμα.

«Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στις ήδη γνωστές και καινοτόμες προτάσεις τού υπουργείου Εργασίας και τους μηχανισμούς που εισάγονται με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η χθεσινή με τον διοικητή του ΙΚΑ, μέσα από τις οποίες ενισχύεται η εισπραξιμότητα των εισφορών και παράλληλα εξοικονομούνται ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για τα ασφαλιστικά ταμεία» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ο διάλογος από αύριο θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Με στοιχεία βομβάρδισε την τρόικα και το ΥΠΟΙΚ

Για καλό κλίμα μίλησαν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας την πρώτη συνάντηση της τρόικας με τον Γ.Στουρνάρα, από την οποία ωστόσο έμειναν απ’ έξω αρκετά φλέγοντα ζητήματα όπως αυτό των προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση, του ενιαίου φόρου ακινήτων και του χρηματοδοτικού κενού.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών η ελληνική πλευρά στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα έθεσε ως βασικό επιχείρημα την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, προκειμένου να «χαμηλώσει» τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για τα πρόσθετα μέτρα το 2014.

«Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Απέφυγε, πάντως να προδικάσει το εάν η υπέρβαση στα έσοδα έναντι του στόχου θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους και εάν το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο των 344 εκατ. ευρώ που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)- ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, θα έρθει αύριο (Τρίτη) στην Αθήνα- ως «μια καλή, κλασική, ικανοποιητική συνεργασία», κατά την οποία έγινε επισκόπηση των κεφαλαίων που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν:

* Ο προϋπολογισμός για το 2014 (πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου), οι πρωτοβουλίες που ενσωματώνονται στο προσχέδιο και οι νέες, θετικότερες, εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013.

* Οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το 2014, όπως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, η φορολογική συμμόρφωση (αύξηση εσόδων λόγω ανάπτυξης της οικονομίας), η φορολογική διοίκηση, κ.ά. Σημειώνεται ότι, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση αναμένονται επιπλέον έσοδα 381 εκατ. ευρώ το 2014.

* Οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι αποκρατικοποιήσεις και η πορεία του τραπεζικού συστήματος.

Κατά την πρώτη συνάντηση, πάντως, δεν συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (με σημείο αιχμής να παραμένουν η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, το χρηματοδοτικό κενό και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα.

Ωστόσο για το θέμα του ΕΝΦΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την τρόικα ότι πρόκειται να δεχθεί κάποιες αλλαγές, αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας θα συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία έως την προσεχή Παρασκευή, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο για την αποτίμηση της κατάστασης.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, ο εν λόγω παράγοντας υποστήριξε ότι η υστέρηση από τον στόχο υπερβαίνει τα 700- 800 εκατ. ευρώ και αυτό βοηθά στη μελλοντική συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή.

Το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί όταν θα υπάρξουν πληρέστερα στοιχεία για την απόδοση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συγκλονιστικό βίντεο: Η θρυλική πορεία του Ολυμπιακού έως τους «4» (vid)

Απολαύστε το βίντεο με την πορεία του Ολυμπιακού μέχρι τα ημιτελικά του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024