Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό στο μικροσκόπιο της τρόικας

Στην Αθηνά έφτασαν σήμερα, Δευτέρα, τα κλιμάκια των ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ συνοδευόμενα από τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου την Τρίτη να αρχίσουν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό 2014, τα προαπαιτούμενα μέτρα για την δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος. Σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου απόψε (9 μ.μ.) με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, εν όψει του ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας το μεσημέρι της Τρίτης (12).

Στην Αθηνά φθάνουν σήμερα, Δευτέρα, τα κλιμάκια των ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ συνοδευόμενα από τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου αύριο, Τρίτη να αρχίσουν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Κυβέρνηση για τον Προϋπολογισμό 2014, τα προαπαιτούμενα μέτρα για την δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και για το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος.

Στις 9 το βράδυ της Δευτέρας το οικονομικό επιτελείο θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό εν όψει της αυριανής συνάντησης Στουρνάρα – τρόικας (12).

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα είναι μεγαλύτερο των 344 εκατ. ευρώ, αλλά και στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι ύφεση το 2013 θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικώς εκτιμώμενα.

Η κυβέρνηση θα επιχείρησει να κατάδειξει στους εκπροσώπους ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ ότι δεν απαιτούνται για το 2014 πρόσθετα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά παρεμβάσεις ύψους 500-700 εκατ. ευρώ περίπου.

Ακόμη, θα επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη να παραμείνουν σε λειτουργία οι αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, μέσω του διαχωρισμού του στρατιωτικού σκέλους από το πολιτικό, κάτι που δεν αποδέχονται οι δανειστές.

Στο σκέλος της διαθεσιμότητας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ζητήσει παράταση για το δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας έως και τον Φεβρουάριο 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr κατά τις αυριανές συναντήσεις της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών θα τεθεί προς εξέταση και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού το οποίο συνδέεται με τη διαχείριση του ζητήματος των ομολόγων που είχαν λάβει ως ενίσχυση από το ελληνικό Δημόσιο βάσει του νόμου Αλογοσκούφη το 2009 οι τράπεζες με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024