Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο με την τρόικα», λέει τώρα η κυβέρνηση

«Σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο με την τρόικα», λέει τώρα η κυβέρνηση

Προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφορτίσει το κλίμα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη λήψη μέτρων παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, στροφή που δεν θα συνδέσουν μόνο οι καχύποπτοι με τις επαφές του πρωθυπουργού και του Γ.Στουρνάρα στη Σύνοδο Κορυφής. Είμαστε «σε διαπραγμάτευση με την τρόικα και όχι σε πόλεμο» τονίζουν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, μετά και τη στρογγυλεμένη δήλωση Στουρνάρα περί νέων μέτρων. Εξακολουθούν πάντως να διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα οριζόντιων μέτρων.

Προσπάθεια της κυβέρνησης να ρίξει τους τόνους και να αποφορτίσει το κλίμα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τον προϋπολογισμό, το δημοσιονομικό κενό και τη λήψη μέτρων παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, στροφή, που δεν θα συνδέσουν μόνο οι καχύποπτοι με τις επαφές του πρωθυπουργού και του Γ.Στουρνάρα στη Σύνοδο Κορυφής.

Είμαστε «σε διαπραγμάτευση με την τρόικα και όχι σε πόλεμο» τονίζουν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, μετά και τη στρογγυλεμένη δήλωση Στουρνάρα περί νέων μέτρων.

Εξακολουθούν πάντως να διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα λήψης οριζόντιων μέτρων, κάτι άλλωστε που δεν επιθυμεί ούτε η τρόικα όπως έχει επανειλημμένως πει τις τελευταίες ημέρες.

Επίσης οι κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2014 δεν θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ -και μάλιστα «στο χειρότερο δυνατό σενάριο»- ποσό που -όπως τονίζεται- μπορεί να καλυφθεί με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Όπως διευκρίνιζαν, αυτό που εξετάζεται είναι η λήψη διαρθρωτικών μέτρων που αφορούν ζητήματα όπως για παράδειγμα η μείωση της σπατάλης, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και να μην υπάρχει υπέρβαση ορισμένων ορίων στις δαπάνες των ΔΕΚΟ.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά «διαβατήριο», ενώ «με τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν θα προχωρήσουμε και όλα θα πάνε καλά στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα».

Για τη συνάντηση Μέρκελ-Σαμαρά

Αναφερόμενες στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, την σημασία της οποίας η γερμανική πλευρά έσπευσε να υποβαθμίσει, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ήταν μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες είναι «σε τακτική επαφή», και πως συμφωνήθηκε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.

Για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα

Σχετικά με το φόρο ακινήτων, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι αυτό που είναι δίκαιο είναι να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση της επιβάρυνσης του ΕΤΙΔΕΕ.

Όπως τόνιζαν, η επιβάρυνση αυτή μειώθηκε κατά 15% πέρσι και φέτος θα μειωθεί κατά 10 με 15%. Για να υπάρχει μείωση της επιβάρυνσης επιβάλλεται φόρος σε όσους έχουν ακίνητα χωρίς κτίσμα, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Οι αγρότες για παράδειγμα, θα πληρώνουν μερικές δεκάδες ευρώ το χρόνο, ενώ το 80% εξ αυτών θα πληρώνει κάτω από 90 ευρώ το χρόνο. «Άρα η θέση μας είναι να πληρώνουν όλοι και λιγότερα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες επεσήμαναν ακόμη ότι στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024