Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Κοντά στο 3%» υποχώρησε η ύφεση στο γ’ τρίμηνο λόγω τουρισμού

Υποχώρηση της ύφεσης «ενδεχομένως κοντά στο 3%» κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω και της σημαντικής συμβολής του τουρισμού, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 12ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Υποχώρηση της ύφεσης «ενδεχομένως κοντά στο 3%» κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω και της σημαντικής συμβολής του τουρισμού, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο 12ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

«Το δεύτερο τρίμηνο του 2013, η μείωση του ΑΕΠ περιορίστηκε, παρά τις πολύ πιο αρνητικές αρχικές εκτιμήσεις, στο 3,8%, σε σχέση με πέρυσι. Το τρίτο τρίμηνο, μάλιστα, αναμένεται ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, ενδεχομένως κοντά στο 3%, στο οποίο έχει αναμφισβήτητα συμβάλλει σημαντικά ο τουρισμός» είπε ο κ. Στουρνάρας.

«Επιπλέον, πιο θετικές εμφανίζονται τώρα και οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2014» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με την πορεία του τουρισμού φέτος, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «οι αφίξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατομμύρια». Στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, «η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,7%, οι δε καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 18% περίπου».

Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε αναλυτικά τη βελτίωση που παρουσιάζουν κρίσιμοι δείκτες και εκτίμησε ότι «η ελληνική οικονομία σαφέστατα έχει εισέλθει σε νέα φάση».

«Η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν θα προέλθει πλέον από οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Αυτά εξάντλησαν τις δυνατότητές τους» επανέλαβε ο Γ.Στουρνάρας.

Η δημοσιονομική προσαρμογή που απομένει, όπως είπε, «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών».

«Υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών σε δαπάνες καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους.

Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αυτή «θα προέλθει από παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με εξάλειψη των ποικίλων εμποδίων εισόδου σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, με εξάλειψη των στρεβλώσεων π.χ. στην αγορά ενέργειας και στις αγορές τροφίμων, που διατηρούν τις τιμές σε σχετικά υψηλά επίπεδα, και με ενίσχυση του ανταγωνισμού. Και βεβαίως, με συνεχή πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας».

«Κατανοώ και συμμερίζομαι την «αντίφαση» των θετικών αριθμών με την ζωή των πολιτών αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες και στη συνέχεια απαιτείται κάποιος χρόνος, μέχρι αυτό να αποτυπωθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην δραστηριότητα των επιχειρήσεων» είπε ο κ. Στουρνάρας.

«Ακούω επίσης με προσοχή πολλές διαμαρτυρίες για τη φορολογική πολιτική. Ορισμένες δικαιολογημένες άλλες όμως όχι. Σήμερα προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε το φορολογικό σύστημα, που είχε μείνει πίσω πολλές δεκαετίες, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Ως ένα βαθμό αυτό έχει συμβάλλει παροδικά, και με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης το 2013, στην ταλαιπωρία και την επιβάρυνση των πολιτών» συμπλήρωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024