Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο τέλος του έτους κληρώνει για το χρηματοδοτικό κενό, λέει ο Στουρνάρας

Στο τέλος του έτους κληρώνει για το χρηματοδοτικό κενό, λέει ο Στουρνάρας

Οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 θα ληφθούν στο τέλος του έτους, επανέλαβε ο Γ.Στουρνάρας μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, η οποία ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών με τον πρόεδρο του Euroworking Group. Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι όλα τα σενάρια (νέο δάνειο, μετακύλιση ομολόγων ή συνδυασμός αυτών) παραμένουν στο τραπέζι.

Οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος το 2014 θα ληφθούν στο τέλος του έτους, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό, η οποία ακολούθησε της συνάντησης των δύο ανδρών με τον πρόεδρο του Euroworking Group, Τόμας Βιζερ.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι όλα τα σενάρια για την κάλυψη του κενού (νέο δάνειο-γέφυρα, μετακύλιση ομολόγων ή συνδυασμός αυτών) παραμένουν στο τραπέζι.

Επίσης υποβάθμισε το θέμα να υπάρξει νέα ένταση στις σχέσεις με την τρόικα λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων για το επίδομα θέρμανσης φέτος παρά τις ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών.

Ειδικότερα στη σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο, που ακολούθησε της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, εξετάσθηκε η πορεία της οικονομίας και αναλύθηκαν οι θέσεις που έχουν εκφρασθεί από τους εταίρους της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.

Νωρίτερα ο κ. Βίζερ είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών όπου «συζητήθηκαν τα πάντα», από την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, μέχρι το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014 και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι το Euroworking Group, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Βίζερ, είναι αρμόδιο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, θέμα που εκκρεμεί από τον Ιούλιο. Αντικείμενο λοιπόν της συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών ήταν και οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις (σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το κύριο πρόβλημα μεταξύ των τεσσάρων προαπαιτούμενων είναι το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «αύριο μάλλον θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα».

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό κενό και το χρέος, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά τη συνάντηση, -ακολουθώντας την γραμμή των επίσημων δηλώσεων στο τελευταίο Eurogroup- ότι οι αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό θα ληφθούν έως τον Δεκέμβριο, ενώ οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα ληφθούν τον Απρίλιο και μετά την οριστικοποίηση από την Eurostat των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Για το δημοσιονομικό κενό για το 2014, το οποίο προσδιορίζεται από τους επικεφαλής της τρόικας σε 2 δισ. ευρώ, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στις νέες επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών.

Σημειώνεται ότι, η ελληνική πλευρά επιζητεί μια συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς τη λήψη «νέων οριζόντιων μέτρων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νέος «τεχνικός διευθυντής» της Αλ Νασρ (vids)

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μπορεί να είναι ο απόλυτος σταρ στη Σαουδική Αραβία και να σκοράρει ακατάπαυστα με την Αλ Νασρ, όμως 1,5 χρόνο μετά φαίνεται να έχει αναλάβει και νέο κομβικό ρόλο στον σύλλογο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024