Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Όχι» από την τρόικα στην πρόταση για το πετρέλαιο θέρμανσης

«Όχι» από την τρόικα στην πρόταση για το πετρέλαιο θέρμανσης

«Όχι» φέρεται να είναι η απάντηση της τρόικας στην πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% και για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Κατά πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα πρόταση, στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι συντελεστές που αφορούν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

«Όχι» φέρεται να είναι η απάντηση της τρόικας στην πρόταση που υπέβαλε η κυβέρνηση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15% και για διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέα πρόταση, στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι συντελεστές που αφορούν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Κατά την ίδια πηγή, το «όχι» της τρόικας αφορούσε το σύνολο της πρότασης, κάτι που σημαίνει ότι αυτή επαναδιατυπώνεται και συμπεριλαμβάνει μόνο την αύξηση και προκαταβολή (τμήματος) του επιδόματος θέρμανσης και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Η ηγεσία του υπουργείου βιάζεται να καταθέσει την πρόταση και να λάβει την απάντηση της τρόικας, δεδομένου ότι την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τους φορολογούμενους και την αγορά να μη γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η νέα πρόταση θα προβλέπει μικρή προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού για κάθε δικαιούχο, αύξηση του ποσού της επιδότησης από 0,28 σε 0,35 ευρώ ανά λίτρο και διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με στόχο να ωφεληθούν περισσότεροι καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να διευρυνθεί κατά 5.000 ευρώ το ύψος του ετήσιου εισοδήματος μέχρι του οποίου οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το επίδομα. Για τον άγαμο, στόχος είναι να ανέλθει στα 30.000 ευρώ από 25.000 που ήταν πέρυσι και για τον έγγαμο στα 40.000 ευρώ και να προστίθενται 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ανάλογη διεύρυνση των κριτηρίων εξετάζεται και για το ύψος της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου (κατά 50.000 έως 100.000 ευρώ επιπλέον των 150.000 που ίσχυε πέρυσι).

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην άρση της εξίσωσης φόρων του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, χωρίς να περιμένει την έγκριση της τρόικας. Η εξίσωση φόρων μείωσε κατακόρυφα την κατανάλωση και αποδείχθηκε ότι έχει αρνητική επίπτωση στα δημόσια έσοδα και στην υγεία των πολιτών. Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν πρέπει να κρυώσουν τον χειμώνα αναμένοντας την «ωρίμανση» της οικονομικής σκέψης των επιτελείων της τρόικας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ήδη καταθέσει τροπολογία για το θέμα αυτό» σχολίασε η ΔΗΜΑΡ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

inbox
today

Τα θέματα της επικαιρότητας που θα σε απασχολήσουν σήμερα

Sports in

Spotlight

Life Scene

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024