Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διπλασιάστηκαν στην κρίση οι Ισπανοί που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Διπλασιάστηκαν στην κρίση οι Ισπανοί που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας

Ο αριθμός των Ισπανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με 307 ευρώ ή λιγότερα το μήνα, έχει διπλασιαστεί από το 2008, οπότε ξέσπασε η κρίση, και έφτασε τα 3 εκατομμύρια σε μια χώρα που μετρά 47 εκατομμύρια κατοίκους, είναι ένα από τα σοκαριστικά στοιχεία που καταγράφει για την ισπανική κοινωνία έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωση Caritas. Συχνά μάλιστα τονίζεται η φτώχεια γίνεται χρόνια κατάσταση. Την ίδια στιγμή το χάσμα μεταξύ των τάξεων βαθαίνει επικίνδυνα.

Ο αριθμός των Ισπανών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή με 307 ευρώ ή λιγότερα το μήνα, έχει διπλασιαστεί από το 2008, οπότε ξέσπασε η οικονομική κρίση, και έφτασε τα 3 εκατομμύρια σε μια χώρα που μετρά 47 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε η καθολική μη κυβερνητική οργάνωση Caritas.

Περισσότεροι από το 6% των Ισπανών ζει με 307 ευρώ ή λιγότερα το μήνα, δηλαδή κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (INE), σχεδόν το 13% των νοικοκυριών στη χώρα δήλωσε το 2012 ότι δεν του αρκεί το εισόδημά του για να καλύψει τις ανάγκες του μέχρι το τέλος του μήνα.

Συχνά μάλιστα η φτώχεια γίνεται μια χρόνια κατάσταση, προειδοποιεί η Caritas, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο του 1,3 εκατομμυρίου ανθρώπων που βοηθούσε το 2012 λάμβανε βοήθεια από τη μη κυβερνητική οργάνωση για περισσότερα από τρία χρόνια.

Η έκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι κύρια αιτία της φτώχειας στην Ισπανία είναι το αυξημένο ποσοστό ανεργίας, που φτάνει το 26%, και οι μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα.

Όχι μόνο αυξάνεται η φτώχεια, αλλά βαθαίνει και το χάσμα μεταξύ των τάξεων, επισημαίνει η Caritas.

Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, το πλουσιότερο 20% κατέχει 7,5 φορές περισσότερο πλούτο από το φτωχότερο 20%, με την Caritas να μιλά για το βαθύτερο χάσμα στην Ευρώπη.

Εξάλλου ο αριθμός των εκατομμυριούχων στη χώρα αυξήθηκε σε 402.000 πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με την έκθεση της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο.

Πάντως η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των Ισπανών, με τον αριθμό των εθελοντών που εργάζονται για την Caritas να αυξάνεται κατά 9,3% στους 70.229 το 2012.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γερμανικό

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024