Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εντός δύο εβδομάδων η πώληση της Olympic στην Aegean

Εντός δύο εβδομάδων η πώληση της Olympic στην Aegean

Mέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η πώληση της Olympic Air στην Aegean, με τις δύο εταιρίες να διατηρούν το σήμα, το διακριτό πτητικό έργο και το στόλο τους, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια της Olympic, η MIG, μετά την έγκριση της εξαγοράς από την Κομισιόν. Μέχρι τις 18/10 θα έχει ολοκληρωθεί η ανάληψη της διοίκησης της Olympic από την Aegean, συμπληρώνει η τελευταία. Από το συνολικό τίμημα ύψους 72 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη καταβληθεί 20 εκατ., και τα υπόλοιπα θα δoθούν σταδιακά.

Mέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η πώληση της Olympic Air στην Aegean, με τις δύο εταιρίες να διατηρούν το σήμα, το διακριτό πτητικό έργο και το στόλο τους, όπως ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια της Olympic, η Marfin Investment Group (MIG).

Μέχρι τις 18/10 θα έχει ολοκληρωθεί η ανάληψη της διοίκησης της Olympic από την Aegean, συμπληρώνει η τελευταία. Τονίζει ακόμη ότι η έγκριση της EE για την εξαγορά της Olympic Air δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν βιώσιμο, δυναμικό ελληνικό αερομεταφορέα.

«Οι οικονομίες κλίμακος θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε ακόμη πιο χαμηλούς ναύλους στο εσωτερικό, ιδιαίτερα προς τα μικρά νησιά της χώρας» τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αegean, Θεόδωρος Βασιλάκης.

Νωρίτερα, η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως στη δεύτερη προσπάθεια της Aegean να αποκτήσει την ζημιογόνα ανταγωνίστριά της Olympic Air, προβλέποντας λουκέτο για την Olympic χωρίς τη συμφωνία.

Από το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ύψους 72 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη καταβληθεί 20 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα θα δoθούν σταδιακά.

Την ικανοποίησή της για την έγκριση της εξαγοράς από την Κομισιόν εξέφρασε και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. «Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean Airlines, αποτελεί θετική εξέλιξη για τον χώρο των αερομεταφορών και τον τουρισμό της χώρας. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις λειτουργίας ενός ισχυρού ελληνικού αερομεταφορέα, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό» δήλωσε η υπουργός Τουρισμού.

Η απόσταση της Ελλάδας από κρίσιμες αγορές προέλευσης επισκεπτών, αλλά και η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας με πολλά μεγάλα και μικρά νησιά, καθιστούν τις αερομεταφορές κομβικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, πρόσθεσε.

«Το Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει ως στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Ο στόχος αυτός μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσα από τέτοιες κινήσεις εξωστρέφειας», τόνισε ακόμη.

Aegean: βιώσιμος και δυναμικός ελληνικός αερομεταφορέας

«H έγκριση της EE για την εξαγορά της Olympic Air δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο, δυναμικό ελληνικό αερομεταφορέα» τονίζει στην ανακοίνωσή της η Aegean και προσθέτει ότι «μέχρι τις 18/10/2013 ολοκληρώνεται η εξαγορά των μετοχών».

Ειδικότερα η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει: ««Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της να εγκρίνει την εξαγορά της Olympic Air από την AEGEAN.»

» Η λογική στην οποία βασίστηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύει την απόλυτη αναγκαιότητα των συνεργειών στην ελληνική αγορά αερομεταφορών.

» Με την εξαγορά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο, ελληνικό αερομεταφορέα, ανταγωνιστικό στην ευρύτερη περιοχή, ικανό να δημιουργήσει μια σταθερή αναπτυξιακή δυναμική και με το απαραίτητο μέγεθος για να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας.

» Μετά την έγκριση της ΕΕ, η εξαγορά των μετοχών της Olympic Air και η ανάληψη της ευθύνης διοίκησης από την AEGEAN αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 18/10/2013.

» Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 72 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 20 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί.

» Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Olympic Air θα καταστεί θυγατρική της εισηγμένης AEGEAN και θα ξεκινήσει άμεσα η ενοποίηση των διοικητικών υπηρεσιών.

» Οι δύο αεροπορικές εταιρείες θα διατηρήσουν η κάθε μια το όνομα και το σήμα της καθώς και διακριτό πτητικό έργο και στόλο».

Ο πρόεδρος της AEGEAN, Θεόδωρος Βασιλάκης δήλωσε: «Από σήμερα μεγαλώνουν οι ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και το επιβατικό κοινό. Μεγαλώνουμε και καλούμαστε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι, να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο την Περιφέρεια και να διασφαλίσουμε ποιοτική πρόσβαση και στο πιο μικρό νησί της Ελλάδας.»

» Οι οικονομίες κλίμακος θα μας επιτρέψουν να προσφέρουμε ακόμη πιο χαμηλούς ναύλους στο εσωτερικό, ιδιαίτερα προς τα μικρά νησιά της χώρας.»

» Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την εξωστρέφειά μας και το ρυθμό ανάπτυξης του δικτύου εξωτερικού, τόσο από την Αθήνα όσο και την Περιφέρεια, συμβάλλοντας ακόμα πιο ουσιαστικά στον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία».

Η εταιρεία θα παραθέσει Συνέντευξη Τύπου στις 23 Οκτωβρίου 2013 για την παρουσίαση του γενικότερου σχεδιασμού των υπηρεσιών της, όπως διαμορφώνεται μετά την εξαγορά, αλλά και του προγράμματος του 2014.

MIG: σημαντικη βελτίωση της δομής του Ομίλου

Η συμφωνία έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και την μείωση του συνολικού δανεισμού του Ομίλου, αναφέρει σε ανακοίνωση της η MIG και σημειώνει ότι η συμφωνία εντάσσεται στην στρατηγική του Ομίλου για απεμπλοκή από ζημιογόνες δραστηριότητες.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι «η Marfin Investment Group (MIG) ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πώληση της Olympic Air στην Aegean Airlines. Η μεταβίβαση των μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες ώστε η Olympic Air να καταστεί θυγατρική της Aegean ενώ οι δύο εταιρείες θα διατηρήσουν η κάθε μία το σήμα, το διακριτό πτητικό έργο και τον στόλο τους. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε €72 εκατ. από τα οποία €20 εκατ. έχουν ήδη καταβληθεί.»

» Το συνεχιζόμενο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατέστησε αναγκαία την συμφωνία αυτή με την οποία εξασφαλίζεται η μελλοντική χρήση του εμπορικού σήματος της Ολυμπιακής, ενώ διασφαλίζονται οι δυνατότητες συνεχούς και απρόσκοπτης αεροπορικής σύνδεσης της Ελλάδος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.»

» Εκτιμούμε ότι χωρίς την συμφωνία αυτή οι λειτουργικές ζημίες και η αναπόφευκτη συρρίκνωση δραστηριοτήτων των αεροπορικών εταιρειών θα περιόριζαν την αεροπορική σύνδεση της χώρας με απροσδιόριστες συνέπειες για τον κλάδο και την οικονομία.»

» Η συμφωνία έχει σαν αποτέλεσμα την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της MIG κατά το πρόσθετο τίμημα των €52 εκατ. το οποίο θα καταβληθεί σταδιακά, καθώς και την μείωση του συνολικού δανεισμού του ομίλου κατά το ποσό των €117,8 εκατ. που αντιστοιχεί σε υποχρεώσεις που απορρέουν από συμβάσεις χρηματοοικονομικής μίσθωσης αεροσκαφών.»

» Οι παραπάνω κινήσεις βελτιώνουν σημαντικά τη χρηματοοικονομική δομή του Ομίλου. Στις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις της MIG η Olympic Air εμφανίζεται ως διακοπείσα δραστηριότητα από το τέλος του 2012.»

» Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στην στρατηγική του Ομίλου Marfin Investment Group για την απεμπλοκή από ζημιογόνες δραστηριότητες με αρνητικές ταμειακές ροές και την επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητές της με θετικές προοπτικές, και οικονομικά αποτελέσματα στοχεύοντας μεσοπρόθεσμα στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους του Ομίλου».

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η χώρα μπαίνει σε τριτοκοσμικό μαρασμό. Οι αεροσυγκοινωνίες αποκόπτονται από την μητρόπολη. Η περιφέρεια καταδικάζεται στην απόλυτη περιθωριοποίηση. Νέα «καρτέλ» ετοιμάζονται στο χώρο των αερομεταφορών. Ολέθριες οι συνέπειες για την εθνική οικονομία και για την περιφερική συνοχή της χώρας» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εξαγορά της Olympic Air.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει και επιμένει ότι μια δημόσια αεροπορική εταιρία, απαλλαγμένη από την κομματοκρατία, με στρατηγική ανάπτυξη στην Ελλάδα και στον κόσμο, με αμοιβαίες και ισότιμες αεροπορικές συμμαχίες, με προσιτούς ναύλους, μπορεί και πρέπει να παίξει έναν στρατηγικό ρόλο στην οικονομική, τουριστική, γεωπολιτική, γεωγραφική και δημογραφική ανάπτυξη της χώρας» προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024