Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επάνοδο στην ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ προβλέπει και το ΔΝΤ

Επάνοδο στην ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ προβλέπει και το ΔΝΤ

Σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει το ΔΝΤ, ενώ προβλέπει επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ. Στη φθινοπωρινή έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook), το ΔΝΤ αναφέρει πως η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 4,2% του ΑΕΠ, ωστόσο το 2014 θα καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%. Για την ανεργία προβλέπει πτώση μιας μονάδας, στο 26%.

Σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει το ΔΝΤ, ενώ προβλέπει επάνοδο της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ.

Στη φθινοπωρινή έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει πως η ύφεση φέτος στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 4,2% του ΑΕΠ, ωστόσο το 2014 θα καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, βελτίωση αναμένεται στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς αναμένεται να μειωθεί από το 1% του ΑΕΠ φέτος (1,83 δισ. ευρώ) σε μόλις 900 εκατ. ευρώ το 2014 (0,5% του ΑΕΠ).

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αρνητικός και το 2014 και να διαμορφωθεί στο -0,4%, έναντι αποπληθωρισμού 0,8% φέτος. Η ανεργία αναμένεται να αποκλιμακωθεί το 2014 και από τα επίπεδα του 27% εφέτος, να υποχωρήσει στο 26%.

Η παγκόσμια ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επεκταθεί με ρυθμό 2,9% το 2013 και κατά 3,6% το 2014 (το Ταμείο τον προηγούμενο Ιούλιο εκτιμούσε αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά 3,2% εφέτος και κατά 3,8% το 2014).

Για τις ΗΠΑ το ΔΝΤ αναμένει φέτος ανάπτυξη 1,6%, ήτοι 0,1% μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και περαιτέρω επέκταση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2014.

Για την Ευρωζώνη το Ταμείο αναμένει φέτος ύφεση της οικονομίας κατά 0,4% σε μέσα επίπεδα, έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 0,5% και προβλέπει ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 1%. Για την Ιαπωνία το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη κατά 2% φέτος και κατά 1,2% το επόμενο έτος. Για την Κίνα το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη κατά 7,6% φέτος και κατά 7,3% το επόμενο έτος.

Προειδοποιήσεις για ΗΠΑ και Ευρωζώνη

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ μιλώντας πριν από λίγο στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε φάση μετάβασης με τις προηγμένες οικονομίες να ενισχύονται σταδιακά και τις αναδυόμενες οικονομίες να επιβραδύνονται, πιεζόμενες μεταξύ άλλων και από τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

Ο Μπλανσάρ προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει στο επίκεντρο των γεγονότων και υπογράμμισε ότι οι πολιτικές διαμάχες γύρω από την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «αποσταθεροποιητική αβεβαιότητα» που θα επιδρούσε αρνητικά στην ανάπτυξη.

Ειδικά για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης είπε ότι πρόοδος που καταγράφεται στις χώρες αυτές σχετικά με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρή ώστε να αντισταθμίσει τη μειωμένη εσωτερική ζήτηση και ότι μεσοπρόθεσμα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτικά αναγκαίες για να αναζωογονηθούν οι αναιμικοί ρυθμοί ανάπτυξης που μαστίζουν το περιοχή.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Χωρίς φιλάθλους ο τελικός Κυπέλλου

Η σύσκεψη για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος ολοκληρώθηκε και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί χωρίς κόσμο – Από 30 προσκλήσεις για τις δύο ομάδες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024