Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στο τραπέζι λύση 50ετούς «ομολόγου σωτηρίας» για το χρέος

Στο τραπέζι λύση 50ετούς «ομολόγου σωτηρίας» για το χρέος

Σε τρεις σταθμούς, από το Νοέμβριο μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο, θα κριθούν όλα για την οικονομία. Για πρώτη φορά, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, προβάλλει η λύση ενός 50ετούς «ομολόγου σωτηρίας», με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο θα αντικαταστήσει δάνεια περίπου 130 δισ. ευρώ. «Όχι σε δημοσιονομικά μέτρα, ναι σε διαρθρωτικά», λέει ο Γιάννης Στουρνάρας σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις μίας νέας βοήθειας για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού το 2014.

Σε τρεις σταθμούς, από τον Νοέμβριο μέχρι και τον ερχόμενο Μάιο, θα κριθούν όλα για την οικονομία. «Μέχρι το Μάιο παίζονται όλα, αφού θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής έως το 2017 που θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στο πολύπλοκο σκηνικό που σχηματίζεται μέχρι τότε, προβάλλει για πρώτη φορά -σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας- η λύση ενός 50ετούς «ομολόγου σωτηρίας», με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο θα αντικαταστήσει δάνεια περίπου 130 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.

Στις τελικές αποφάσεις θα οδηγηθούμε με σταδιακά βήματα:

  • Eurogroup Νοεμβρίου (κλείσιμο προϋπολογισμού 2013 και στόχοι 2014)
  • Eurogroup Δεκεμβρίου (χρηματοδοτικές ανάγκες ελληνικού προγράμματος)
  • Eurogroup Απριλίου (αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους).

Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί προς του εξής διλήμματος: Είτε θα δεχτεί να καλυφθεί από μία έξτρα βοήθεια 9-11 δισ. ευρώ για το 2014, με χαμηλό επιτόκιο, είτε να βγει στις αγορές για να δανειστεί με υψηλό επιτόκιο.

Ο κ. Στουρνάρας περιγράφει λέει για αυτό το δίλημμα: «Η απάντηση είναι ‘ναι’ αν μας ζητήσουν διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία […] Η απάντηση είναι ‘όχι’ αν απαιτήσουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πολύ περισσότερο οριζόντιες παρεμβάσεις και διαφοροποιήσουν το στόχο που έχουμε συμφωνήσει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024