Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μικρό πρωτογενές πλεόνασμα «βλέπει» και η τρόικα

Μικρό πρωτογενές πλεόνασμα «βλέπει» και η τρόικα

Τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη φαίνεται να συμμερίζεται η τρόικα, όπως προκύπτει μετά την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη φαίνεται να συμμερίζεται η τρόικα, όπως προκυπτει μετά την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το απόγευμα της Κυριακής.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών φαίνεται να συμπίπτουν ως προς την επίτευξη «μικρού, ρεαλιστικού, βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος».

Παράλληλα, πολύ κοντά βρίσκονται οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και τρόικας σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό σενάριο. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση στο 3,8% για το 2013 και η τρόικα στο 3,9%.

Ειδικότερα, στην σχεδόν τετράωρη συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ματίας Μορς (ΕΕ) εξετάσθηκε η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013 και οι προβολές για το που θα κινηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, κατά την συζήτηση «άνοιξαν όλα τα μέτωπα» και η προσοχή εστιάσθηκε στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού. «Εξετάσαμε πώς θα κλείσει το 2013. Θα δούμε αναλυτικά το ζήτημα μέσα στην εβδομάδα. Θα πρέπει να καταλήξουμε προκειμένου να καταρτίσουμε τον προϋπολογισμό 2014», τόνισε, συμπληρώνοντας πως σε κάποιες εγγραφές του προϋπολογισμού υπάρχουν διαφορές, κυρίως στους κωδικούς εσόδων.
Κληθείς να αναφερθεί στις εκτιμήσεις της τρόϊκα για το πρωτογενές πλεόνασμα το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει ένα μικρό, αλλά ρεαλιστικό και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως αποκάλυψε, η τρόικα ενημερώθηκε για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου, για τα ποσά χρήματα θα δοθούν από τα 8 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα και ποιες είναι οι επιλογές για τα χρήματα που θα μείνουν αδιάθετα.

«Συζητήσαμε λίγο για τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ και τους ενημερώσαμε για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ η οποία βρίσκεται στην τελική φάση», είπε το κυβερνητικό στέλεχος.

Αναφορικά με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων είπε πως το ζήτημα τέθηκε προς συζήτηση και ειδικά εξετάσθηκε το ύψος των αναμενομένων εσόδων, αλλά και η εισπραξιμότητα του φόρου. «Συζητήσαμε για τις διαθρωτικές αλλαγές και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Η διαθεσιμότητα δεν συζητήθηκε καθόλου», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το εάν εξετάσθηκε ο προϋπολογισμός 2014, το κυβερνητικό στέλεχος είπε πως για το 2014 λείπουν στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, αλλά και στοιχεία σχετικά με τον ενιαίο φόρο ακινήτων και τους φόρους υπέρ τρίτων τα οποία θα είναι διαθέσιμα το επόμενο διάστημα. Ο ίδιος δεν απέκλεισε η συζήτηση για το 2014 να γίνει μετά το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν εξετάστηκαν καθόλου τα μεγέθη για το 2015 και το 2016.
Τέλος, τόνισε πως δεν έχει προσδιοριστεί πότε θα είναι η επόμενη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο σημείωσε πως σε αυτή θα γίνει μέσα στην εβδομάδα και θα εξετασθούν τα προαπαιτούμενα για τη δόση, ο προϋπολογισμός 2013 και οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024