Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνους στο πρόγραμμα της Κύπρου βλέπει η τρόικα

Κίνδυνους στο πρόγραμμα της Κύπρου βλέπει η τρόικα

Πρόοδο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυπριακής οικονομίας διαπίστωσε η τρόικα στην πρώτη αξιολόγησή της, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για τη χώρα.

Πρόοδο στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της κυπριακής οικονομίας διαπίστωσε η τρόικα σύμφωνα με έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για τη χώρα.

Σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, αναφέρει το Reuters, η Λευκωσία έχει κάνει αποφασιστικά βήματα για να σταθεροποιήσει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο της, ενώ σταδιακά χαλαρώνουν και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Η οικονομία της Μεγαλονήσου αναμένεται, ωστόσο, να συρρικνωθεί σωρευτικά κατά 13% τη διετία 2013-14, πριν επιστρέψει σε οριακούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015.

Η ανεργία συνεχίζει να ανεβαίνει ενώ χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για να υλοποιηθούν στο ακέραιο οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Ενώ το πρόγραμμα μέχρι στιγμής εφαρμόζεται με αποφασιστικότητα, συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι», ανέφερε η έκθεση.

«Η συνεχής, πλήρης και εντός του χρονοδιαγράμματος εφαρμογή της πολιτικής είναι απαραίτητη για την επιτυχία του προγράμματος» προστίθεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, κινδύνους για την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος αποτελούν οι δύσκολες και αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, η πιθανότητα χαμηλότερων των αναμενόμενων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις τράπεζες.

«Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ενώ οι συνθήκες στην αγορά εργασίας σταδιακά επιδεινώνονται και επιβαρύνουν την ιδιωτική κατανάλωση», ανέφερε η τρόικα.

Αναστασιάδης: τον Ιανουάριο αίρονται οι περιορισμοί στις τράπεζες

Η Κύπρος σχεδιάζει να άρει όλους τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων τον Ιανουάριο, δήλωσε την Τετάρτη ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι περιορισμοί επιβλήθηκαν τον Μάρτιο προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος μετά την υπογραφή του πακέτου διάσωσης της Μεγαλονήσου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 10 δισ. ευρώ.

«Αίρονται οι περιορισμοί», δήλωσε ο Ν.Αναστασιάδης σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg που δημοσιεύθηκε στο site του. «Θα αρθούν εντός του χρονικού πλαισίου του Ιανουαρίου του 2014».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Γιουάιτεντ 4-0: Συντριβή για την ομάδα του Τεν Χαγκ

Η Κρίσταλ Πάλας διέλυσε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 4-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024