Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι χώρες του Νότου ευθύνονται για τα προβλήματά τους, λέει η Μέρκελ

Οι χώρες του Νότου ευθύνονται για τα προβλήματά τους, λέει η Μέρκελ

«Πολλοί άνθρωποι στην Νότια Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι δεν ευθύνομαι εγώ ή η Γερμανία για τα προβλήματά τους, αλλά οι δικές τους -επί χρόνια ή επί δεκαετίες- παραλείψεις» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Την Πέμπτη έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες ρώτησαν 7.000 αναγνώστες τι γνώμη έχουν για τους Γερμανούς. Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες στα νότια της Ευρώπης έχουν μάλλον αρνητική άποψη για το Βερολίνο. Σε προεκλογική εκστρατεία στο Κόμπλεντς, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «μόνο υπό προϋποθέσεις» θα δοθεί περαιτέρω βοήθεια στα αδύναμα κράτη της Ευρωζώνης.

«Πολλοί άνθρωποι στην Νότια Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι δεν ευθύνομαι εγώ ή η Γερμανία για τα προβλήματά τους, αλλά οι δικές τους -επί χρόνια ή επί δεκαετίες- παραλείψεις» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες ρώτησαν 7.000 αναγνώστες τι γνώμη έχουν για τους Γερμανούς. Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες στα νότια της Ευρώπης έχουν μάλλον αρνητική άποψη για το Βερολίνο.

Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου απεικονίζεται συχνά με… χιτλερικό μουστάκι, η γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι χαίρεται που υπάρχει ελευθερία έκφρασης, «ακόμη και για την έξαλλη παρουσίαση απόψεων».

Επισήμανε ότι στην Ευρώπη η ελευθερία έκφρασης, η ελευθεροτυπία, το εκλογικό δικαίωμα και η ανεξιθρησκία είναι κατοχυρωμένα για όλους.

«Αυτός είναι ένας θησαυρός που πρέπει να διαφυλάξουμε» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η αρχή της είναι «αλληλεγγύη, εάν οι χώρες που πλήττονται επιτυγχάνουν στις προσπάθειές τους».

Σε συνέντευξή της στην Muenchner Merkur, η Άνγκελα Μέρκελ είπε: «Απορρίπτουμε την αμοιβαιοποίηση του χρέους και τα ευρωομόλογα».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, «ο δρόμος που ακολουθούμε θα είναι επιτυχής».

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Γερμανία, η οποία, όπως είπε, «ήταν κάποτε ο ασθενής της Ευρώπης».

«Μόνο υπό προϋποθέσεις η βοήθεια»

Σε προεκλογική εκστρατεία στο Κόμπλεντς, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «μόνο υπό προϋποθέσεις» θα δοθεί περαιτέρω βοήθεια στα αδύναμα κράτη της Ευρωζώνης.

Η Μέρκελ επανέλαβε την αρχή «παροχές για αντιπαροχές».

«Ναι, υποστηρίζουμε την σταθερότητα του ευρώ» δήλωσε σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται με κανόνες.

«Και ο κανόνας είναι: η αλληλεγγύη έχει για μας και την άλλη όψη του νομίσματος — τις προσπάθειες των ίδιων αυτών των κρατών. Η παροχή και η αντιπαροχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες» τόνισε, αλλά αναγνώρισε και ότι «το κοινό νόμισμα εξασφαλίζει για την Γερμανία θέσεις εργασίας και ευημερία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024